Zkoušený východ Afriky: nejdřív sucha, pak studené lijáky

Mogadišo – Východ Afriky trápí extrémy počasí. Nejhorší sucho za posledních 60 let tam vystřídaly silné studené deště. V táborech pro somálské uprchlíky u Mogadiša v nich na podchlazení zemřelo pět lidí. OSN chce do této oblasti do týdne otevřít letecký most s humanitární pomocí.

V Somálsku hladoví asi čtvrt milionu dětí. Mezinárodní komise Červeného kříže hovoří o téměř zdvojnásobení tohoto počtu od března. Situace se výrazně zhoršila v posledních týdnech: již se nemluví o humanitární krizi, ale o katastrofě. Ceny potravin v zemi narostly za rok o 270 procent.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) chce do konce týdne otevřít letecký most s humanitární pomocí pro somálské uprchlíky v Keni. Oznámil to dnes mluvčí úřadu. Pomoc je určena tisícům lidí, kteří utekli před katastrofálním suchem a boji v Somálsku. Sbírku na pomoc uprchlíkům ohroženým hladomorem vyhlásily mimo jiné české humanitární organizace Člověk v tísni a Charita.

Lijáky v Somálsku
Zdroj: ČT24

Letecký most by měl vést do hraniční oblasti, kam budou přepraveny stany a další humanitární materiál. První letadlo s asi sto tunami pomoci by do keňského Nairobi mělo dorazit v neděli. V dalších dvou týdnech chce UNHCR vypravit ještě šest letadel. USA dnes označily zhoršující se situaci ve východní Africe za nejhorší humanitární krizi za desetiletí. Přislíbily významnou pomoc i přes současný problém Washingtonu s vysokým státním dluhem.

Somálští uprchlíci
Zdroj: ČT24