Britové zůstanou v Afghánistánu do roku 2015

Londýn – Den před vrcholnou schůzkou Severoatlantické aliance v Lisabonu oznámil britský premiér David Cameron, že britská armáda opustí Afghánistán až v roce 2015. A to bez ohledu na to, jaká bude v zemi bezpečnostní situace. Policisté provádějí kontroly na hranicích a do země nepustili desítky lidí. Omezil se taky letový provoz nad hlavním městem. Kvůli summitu se tak zpozdí nebo budou zrušeny stovky letů. Na pořádek bude během vrcholné schůzky dohlížet přes 7 000 policistů.

Britský premiér David Cameron jede do Lisabonu s tím, že britská armáda se z Afghánistánu stáhne do roku 2015 bez ohledu na to, zda bude v zemi potlačen odpor islámských radikálů. Britský kontingent v Afghánistánu je po tom americkém hned druhý nejpočetnější. V zemi slouží 10 tisíc britských vojáků.

Při bojích v Afghánistánu padlo od roku 2001 v Afghánistánu již 300 britských vojáků. To vede ke stále klesající podpoře britského veřejného mínění pro účast Británie v mezinárodním kontingentu.

Britský kontingent se tak z Afghánistánu stáhne zřejmě o rok později, než americká armáda. Barack Obama v Lisabonu oznámí, že americké jednotky ze země odejdou v roce 2014.

Vydáno pod