Nijazovovy bláznivé názvy měsíců a dnů už Turkmenistán nechce

Ašgabad - Ještě letos by měl být v Turkmenistánu připraven zákon o změně názvů dnů a měsíců. Země se tak chce podle státní televize Vatan zbavit pojmenování vymyšlených zesnulým prezidentem Saparamuradem Nijazovem a vrátit se k těm původním.

Nijazov, známý svým kultem osobnosti, nechal přejmenovat měsíce roku a dny v týdnu v roce 2002. Svým jménem pojmenoval i města, vesnice, letiště i meteority. Leden tak například dostal název Turkmenbaši (otec všech Turkmenů). Takto se nechal titulovat sám zesnulý prezident. Duben se změnil na Gurbalsoltan, což je křestní jméno Nijazovovy matky. Pro září vymyslel Ruchnama, název jeho knihy o morálce. Tu prosadil jako jakousi bibli a povinnou četbu ve školách i na úřadech. Pondělí dostalo název Baš Gun (Hlavní den), následuje Mladý den, Dobrý den, Blahoslavený den, Anna (v turkmenštině pátek), Duchovní den a pro neděli zbyl Den odpočinku. Nijazovova tvář je na bankovkách i mincích, jeho portréty a sochy jsou na každém kroku ve městech i vesnicích.
 
Nový prezident Gurbangul Berdymuhamedov se od nástupu k moci v únoru 2007 snaží svoji zemi, která byla za Nijazova jednou z nejuzavřenějších autoritářských zemí, reformovat a otevřít světu. Postupně už zrušil několik nařízení svého předchůdce. Povolil například provozování kin, cirkusů, opery a internetových kaváren. Povedlo se mu přilákat zahraniční investory i energetické společnosti.