Polská armáda začala nabírat zálohy

Varšava - Polské ministerstvo obrany začíná poprvé v historii nabírat vojáky do rezervních sil. Už na konci příštího roku by jich armáda chtěla mít dvacet tisíc. Profesionální armáda funguje v Polsku jen dva roky, záložní sbory jsou proto v zemi novinkou. V České republice fungují už 10 let, zájem o ně každoročně stoupá.

Polsko má profesionální armádu druhý rok, systém dobrovolných aktivních záloh se teprve rozjíždí. Polská armáda má sto tisíc vojáků z povolání a potřebuje další tisíce záložáků. Polské ministerstvo obrany chce, aby v národních rezervních silách do konce příštího roku působilo dvacet tisíc záložáků. 

Do národních rezervních sil nastoupili první uchazeči teprve před čtyřmi týdny. Nikdy před tím nesloužili v armádě. Jedni chtějí zkusit, zda mají na to, aby později vstoupili do profesionální armády. Druzí chtějí v armádě absolvovat nějaký kurz. Někteří vstupem do záloh vyřešili to, že byli nezaměstnaní. 

Reportáž Miroslava Karase a Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Velitel výcviku Marcin Szubert popisuje, kde všude mohou zálohy působit: „Mohou být nasazeni v mimořádných situacích, jako jsou například povodně. V době války by byli v bojových jednotkách.“ 

To v Česku aktivní zálohy fungují už několik let. První jednotka vznikla v listopadu roku 2000. Teď je jich zhruba tisíc a armáda je nasazuje hlavně při živelních katastrofách. Jednou do roka absolvují týdenní cvičení, od státu za to dostávají měsíčně 500 korun. 

Aktivním záložákem je už šest let také Roman Máj z Prahy. Podle něj ale projekt aktivních záloh zůstal na půli cesty. Proto chtějí záložáci změnu. Například chtějí i do zahraničních misí. „Ta myšlenka má mezi lidmi v aktivních zálohách velkou podporu,“ tvrdí Máj.

  • Polský voják autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2116/211525.jpg
  • Záložní jednotky AČR autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2116/211526.jpg