Norimberk znovu oživuje procesy

Norimberk - Pětašedesáté výročí procesu s nacistickými pohlaváry připomíná právě otevřená výstava v německém Norimberku. Kurátoři ji přitom umístili přímo do justičního paláce, kde se přelíčení odehrálo. Vernisáž výstavy shlédli i zástupci tehdejších vítězných mocností. Veřejnosti je výstava přístupná ode dneška.

V justičním paláci v Normiberku znovu ožívá proces s nacistickými špičkami, který se zde odehrával před 65 lety. Přímo v prostorách, kde se soudili váleční zločinci, se teď vystavují dobové fotografie, originály rozsudků, k poslechu jsou nahrávky přímo z procesu. 

„Máme tu zdokumentované soudce, svědky, obhajobu, obžalované. Nad výpověďmi zůstává často rozum stát. Není to jen muzeální expozice, ale místo uvědomění,“ myslí si Matthias Henkel, ředitel norimberského muzea.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Návštěvníci mohou nahlédnout dokonce přímo do sálu číslo 600, kde na lavici obžalovaných usedli Hermann Göring, Rudolf Hess a další nacističtí předáci. Jelikož se ale tento sál nadále používá k soudním účelům, budou moci návštěvníci dovnitř, jen když zde nebude jednání.

Norimberk nechce na temnou minulost zapomenout. „S naším městem se nacismus prostě pojí - rasové zákony, říšské stranické sjezdy, pak procesy. Už před 25 lety jsme se rozhodli, že to nebudeme maskovat. Výstava je zaplněním další mezery,“ říká starosta Norimberku Ulrich Maly. 

Při norimberských procesech se vůbec poprvé veřejnost dozvídala o obludnostech nacistického režimu. Procesy ale přinesly i technické novinky. Využilo se zde například simultánní tlumočení, aby se ušetřil čas.

Jako tlumočník tehdy pracoval i Arno Hamburger. Bylo mu tehdy 23 let, o rodinu přišel v koncentračních táborech. „Pocity jsou stejně bolestné jako tehdy. To prostě nejde zapomenout… Překládal jsem dokumenty o pokusech lidí na lidech. Kdyby to člověk neviděl černé na bílém, myslel by si, že jsou to scénáře z hororů,“ vzpomíná na tu dobu.