Japonský vtipálek balí kufry

Tokio - V Japonsku podal demisi ministr spravedlnosti a člen horní komory parlamentu Minoru Janagida poté, co žertoval, jak je jeho práce snadná. Minulý týden prohlásil, že si v parlamentu musí pamatovat jen dvě věty: „K jednotlivým případům se nebudu vyjadřovat“ a „Jednám v souladu se zákony a důkazy“. Opozice po těchto výrocích okamžitě žádala jeho odvolání kvůli znevážení parlamentního systému a přidali se kritici, podle nichž tato kauza zdržuje projednávání důležitého zákona o rozpočtu.

Janagida nabídl rezignaci s tím, že je třeba co nejdříve schválit zvláštní rozpočet. Opozice totiž naznačila, že bude torpédovat rozpravu o záchranném multimiliardovém balíčku pro ekonomiku, jestli ministr zůstane ve funkci. Pokud v pořadí pátý premiér za poslední čtyři roky Naoto Kan rychle neprosadí záchranný balíček, hrozí na jaře předčasné volby. S prací jeho kabinetu je nespokojeno 57 procent obyvatel.

Minoru Janagida při vystoupení ve svém volebním obvodu v Hirošimě:

„Být ministrem spravedlnosti je snadné. Musím si pamatovat jen dvě fráze, které mohu v parlamentu použít, kdykoliv nemohu najít odpověď. Jedna je: 'Nebudu komentovat jednotlivé případy' a druhá: 'Záležitost řešíme v souladu se zákonem a na základě důkazů'.“

Vydáno pod