V Mexiku zadrželi gang, který možná plánoval útok na klimatický summit

Mexiko - Mexické vojenské námořnictvo zadrželo o víkendu gang, který se podle deníku Milénio chystal zaútočit na nadcházející klimatický summit OSN v Cancúnu. Zadržení u sebe údajně měli mapy, zbraně, falešné uniformy federální policie a hlavně podrobné plány bezpečnostních opatření summitu. To ale mexická prokuratura popřela a server mexického deníku informaci z webu stáhl. Summit začne 29. listopadu za účasti ministrů životního prostředí ze dvou set zemí v hotelu Moon Palace v Cancúnu, jehož fotografie policie u zadržených mužů údajně rovněž nalezla.

Prokuratura sdělila, že neobdržela žádné důkazy toho, že by zatčení muži měli k dispozici informace o bezpečnostních opatřeních summitu. Muži zatčení v oblasti Cancúnu patří ke skupině organizovaného zločinu, z jejichž držení se podařilo osvobodit dvojici rukojmích. Na místě, kde byli unesení zadržováni, vojáci našli také velké množství různé munice, komunikační vybavení a vysokou finanční hotovost.

V Cancúnu se od 29. listopadu do 10. prosince sejdou ministři životního prostředí z téměř 200 zemí, aby se pokusili přitvrdit reakci světa na klimatické změny. Očekává se, že bezpečnostní opatření kolem místa konání summitu budou velmi přísná včetně hlavního kontrolního stanoviště před hotelem, kde budou muset všichni delegáti projít rentgenem.