EU a Ukrajina udělaly první krok k bezvízovému styku

Brusel - Evropská unie a Ukrajina dnes na summitu v Bruselu schválily plán, na jehož konci by měl být oboustranný bezvízový styk. Kyjev bude muset splnit řadu podmínek, například posílit ostrahu na hranicích. Podle dřívějších vyjádření prezidenta Viktora Janukovyče by Ukrajina mohla realisticky splnit podmínky pro zavedení bezvízového styku v roce 2012. Podle odhadů neziskové organizace Caritas v zahraničí pracuje kolem tří milionů Ukrajinců, z toho jen dvě procenta legálně. Občané EU už řadu let při cestách na Ukrajinu víza nepotřebují.

Ukrajinci pracují nelegálně i v České republice. Podle ukrajinského tisku se ale jejich počet postupně snižuje vzhledem k rostoucímu přílivu pracovních sil z Bulharska a Rumunska. Jejich počty na českém pracovním trhu se začaly zvyšovat zejména po rozšíření EU na Balkán.

Důvodů k odchodu z Ukrajiny mají tamní občané řadu. Jde o zemi, v níž průměrná délka života u mužů (62 let) je nižší než v Iráku či v Indii. Zemi sužuje rozsáhlá korupce, problémy lidí s alkoholem, drogami či šíření viru HIV. Každý čtvrtý Ukrajinec žije v chudobě za méně než 76 dolarů na měsíc (1365 korun).

Na dotaz, kdy budou tedy moci Ukrajinci jezdit do zemí „sedmadvacítky“ bez víz, předseda Evropské komise José Barroso dnes řekl, že to nyní závisí hlavně na Ukrajině. „Není tak možné, abych teď jasně odpověděl kdy,“ podotkl šéf EK. „Myslím, že to ještě bude nějaký čas trvat,“ řekl také šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Podle něj se dá čekat, že EU bude chtít uvolnit vízový režim Ukrajině souběžně s některými dalšími státy. Konkrétně zmínil Rusko a Moldavsko.