Na oslavách v Kambodži umačkáno na 400 lidí

Phompenh - Davová panika, která vypukla v pondělí v kambodžské metropoli Phnompenhu při tradičním Vodním festivalu, si vyžádala nejméně 380 lidských životů a přes 750 zraněných. V tlačenici na pěším mostě, odkud chtěli lidé sledovat nazdobené lodě, zahynuli převážně mladí lidé a ženy. Kambodžský premiér Hun Sen tuto tragickou bilanci označil za největší tragédii země od dob despotického režimu Rudých Khmerů.

Lidé byli většinou umačkáni nebo utonuli. Tragédie byla důsledkem paniky,
která zachvátila mnohatisícový dav na malém mostě přes řeku Tonlesap,
přítok stejnojmenného jezera. Panika vznikla poté, co několik lidí usmrtil
elektrický proud.

Většina obětí se udusila, někteří nepřežili zoufalý skok do vody. Mezi mrtvými jsou především ženy. Most vede k Diamantovému ostrovu, na nějž v době slavností míří hlavně ženy, protože se tam dá nakoupit levné oblečení. Nemálo obětí však tvořili mladí lidé, kteří se vraceli z koncertu na ostrově.

Třídenní Vodní festival, jímž Kambodžané každoročně oslavují konec monzunového období, se chýlil k závěru. Patří k tradičním kambodžským svátkům. lidé jím oslavují zahájení rybářské sezony a také změnu toku vody v hlavním vodním rezervoáru země - jezeře Tonlesap.

Do Phnompenhu se na třídenní oslavy pravidelně sjíždějí lidé z měst i venkované ze vzdálených provincií. Vrcholem festivalu jsou závody veslic, které odkazují na hrdinné vodní bitvy krále Jayavarmana II., zakladatele Angorské říše z 9. století.

Kambodžský premiér Hun Sen:

„Žádám vás o odpuštění. Všem obětem vzdávám úctu.“