Naděje na záchranu horníků klesá. Speciální robot se porouchal

Wellington - Naděje na záchranu 29 horníků zavalených po výbuchu plynu v dole na Novém Zélandu jsou stále mizivější. Na záběrech z průmyslové kamery, které dnes zveřejnila důlní společnost, je vidět, že exploze byla silná i dva kilometry od místa výbuchu. Společnost navíc informovala, že se horníci nenacházejí v úkrytu, který má v podobných případech sloužit jako zásobárna čerstvého vzduchu. Záchranáři navíc řeší další problém – speciální robot vyslaný do dolu se porouchal.

Záchranáři spustili kameru do únikové místnosti v dole. Má sloužit jako odvětrané místo, kde se mohou horníci v případě havárie ukrýt před jedovatými plyny. U sebe měli zásoby kyslíku pouze na 30 minut. Podle ředitele dolu Petera Whittala místnost jeví známky poškození a žádný z horníků se v ní nenachází.

Zaměstnanci důlní společnosti dnes ukázali novinářům a příbuzným zavalených horníků záběry z průmyslové kamery umístěné u ústí tunelu. Na nich je vidět výbuch, který metal prach a trosky z tunelu několik vteřin. I když jsou záběry velmi znepokojující, příbuzní ocenili, že si mohou udělat obrázek o tom, co se v dole skutečně odehrálo. Stále prý neztrácí naději na zázrak a záchranu svých blízkých.

Policejní velitel Gary Knowles:

„Zvažujeme s hochy ze záchranářských týmů všechny hypotézy, a jelikož jedna z nich připouští, že zavalení horníci již nejsou naživu, připravujeme se na tuto možnost.“

Čeká se na nového robota

Záchranáři spustili v pondělí do dolu dálkově řízeného robota schopného přenášet snímky o situaci ve štole. Robot poskytnutý novozélandskou armádou byl modifikován tak, aby bylo zaručeno, že nevyvolá jiskření, které by mohlo zapálit metan.

S jeho pomocí chtěli záchranáři zjistit, zda byla hlavní štola při explozi zavalena. Robot dokázal tunelem postoupit jen asi 550 metrů a porouchal se. Od místa, kde by se zavalení horníci mohli nacházet, je asi ještě dva kilometry. Snahy prozkoumat zavalený důl tak ustaly až do příjezdu nového robota.

Ze štoly jsou pravidelně každých 30 minut odebírány vzorky pro testy na přítomnost nebezpečných plynů, ty ale stále ukazují jejich vysokou koncentraci. Do podzemí proto nemohou být vyslány záchranářské týmy. „Nemohu ani dost zdůraznit, jak moc je situace nebezpečná,“ uvedl policejní komisař Howard Broad s vysvětlením, že stále hrozí nebezpečí další exploze. Situace je tak podle Broada „temnější s každou hodinou“.

Upravený robot má prozkoumat vzduch v novozélandském dole
Zdroj: ČT24