Určitě střílel Oswald, říká bývalý Kennedyho bodyguard

Washington - Nepochybuji o tom, že Kennedyho zavraždil Lee Harvey Oswald, vzpomíná 47 let po atentátu na amerického prezidenta jeden z jeho tehdejších bodyguardů Clint Hill. „Byl jsem u toho, vím, co se stalo.“ K výročí osudové střelby v Dallasu vychází v těchto dnech nová kniha The Kennedy Detail, kterou společně s reportérkou Lisou McCubbinovou napsal další bývalý agent Jerry Blaine. Hill je autorem předmluvy. Kniha má mimo jiné vyvrátit konspirační teorie, které neutuchají ani bezmála půlstoletí po smrti Johna Fitzgeralda Kennedyho.

„Viděl jsem ho, jak se chytil za krk a naklonil doleva,“ vzpomíná Hill na okamžiky po prvním výstřelu. Právě on je oním mužem, který na známých záběrech pořízených Abrahamem Zapruderem běží za prezidentskou limuzínou a skáče na záď vozu v zoufalé snaze prezidenta chránit. „Než jsem se dostal k autu, třetí střela ho zasáhla do hlavy. Bylo pozdě,“ říká Hill. Už stihl pouze zatáhnout zpět do auta první dámu Jackie Kennedyovou a pokoušel se ji chránit před případnými dalšími kulkami. Vůz následně zamířil do nemocnice.

Agenti si prezidentovu smrt dlouho vyčítali

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)

„Jacku, co ti to udělali?!“ cituje první slova Kennedyové Hill, který se podle svých slov s prezidentovou smrtí dlouho nedokázal vyrovnat. Tento pocit sdílí i agent Blaine: „Nemohli jsme s tím vůbec nic dělat, ale přesto jsme to chápali jako vlastní selhání. Byl to strašný pocit.“

Hill byl sice vyznamenán za statečnost, jakou prokázal pod přímou palbou, přesto vzpomíná, že se uzavřel do sebe a u alkoholu a cigaret si celá léta vyčítal, že nestihl doběhnout včas limuzínu a že neschytal kulku za Kennedyho. Stále se nedokázal zbavit pocitu, že mohl něco udělat jinak, že mohl být rychlejší a katastrofě zabránit.

Blaine v této souvislosti rovněž vzpomíná, že se Kennedy ještě několik dnů před atentátem rozčiloval, že jeho bodyguardi jsou u něj moc blízko. Když prezidentská kolona projížděla floridskou Tampou, zakázal jim, aby s ním jeli v autě. „Máme na krku volby. Jde mi hlavně o to, abych byl co nejblíž lidem,“ vysvětloval tehdy své rozhodnutí prezident.

Kennedyho nástupce málem zastřelil vlastní bodyguard

Blaine i Hill nicméně svorně odmítají, že Kennedyho nařízení z Tampy mohlo následně ohrozit jeho bezpečnost v Texasu. Záběry ukazují, že Hill ještě na začátku jízdy Dallasem seděl na zádi vozu. Když pak kolona vyjela na silnici, kde k atentátu došlo, agenti museli beztak seskočit, protože při jízdě v rychlosti kolem 100 kilometrů za hodinu by se na blatnících neudrželi.

Blaine také vzpomíná, že nového prezidenta Lyndona Johnsona několik hodin po jeho inauguraci málem omylem zastřelil. Blaine tehdy hlídal rezidenci Elms, kde Kennedyho nástupce v té době bydlel. Bylo kolem čtvrt na tři ráno, když najednou uslyšel někoho přicházet. Zvedl pistoli, dal prst na spoušť a byl připraven vystřelit…, když zpoza rohu vyšel Johnson. „Zbledl, otočil se a vešel dovnitř. Už jsme o tom pak nikdy nemluvili,“ přiznává Blaine.

Také Blaine v knize popírá, že by Kennedyho smrt měl na svědomí někdo jiný než Lee Harvey Oswald. Odmítá i teorie, podle nichž za atentátem stála mafie, Fidel Castro, CIA nebo Kennedyho viceprezident Johnson. Že skutečně šlo o konspiraci, si naopak dodnes myslí dvě třetiny Američanů. Na úplné odtajnění všech dokumentů, které se týkají Kennedyho vraždy, budou muset počkat až do roku 2017.