V Belgii zatčeni údajní teroristé

Brusel - V Belgii, Německu a Nizozemsku bylo zatčeno deset lidí, kteří jsou podezřelí z toho, že připravovali atentát v Belgii. Podle belgické prokuratury by se mohlo jednat o nebezpečné islamisty, kteří jsou přívrženci islámské svaté války - džihádu.

Sedm z deseti podezřelých policisté zadrželi v belgických Antverpách, dva v Nizozemsku a jednoho v Německu. Jde o Belgičany, Nizozemce, Maročany a jednoho Rusa.   

Zatýkáním vyvrcholila dlouhodobá akce, kterou od konce roku 2009 vedl vyšetřující soudce Philippe Van Linthout. Vyšetřování se zaměřovalo na působení teroristických skupin v Belgii. „Utajené vyšetřování probíhalo od loňska. Atentát připravovala mezinárodní skupina, která používala webové stránky Ansar al Mudžahedín,“ oznámila mluvčí úřadu belgického prokurátora Leen Nuytsová.

Zatčení aktivisté se podíleli na internetových stránkách www.ansar1.info, které skládají obdiv organizátorům nedávných pokusů o útok na letadla do USA, kdy byly v nákladních letounech nalezeny výbušniny v tiskárnách. Podle stránek vyšel teroristy celý útok na pouhých 72 tisíc korun. 

Stopa vede i na Kavkaz

Zatčený Rus by mohl být ale údajně napojen i na čečenskou teroristickou organizaci Kavkazský emirát v čele s Doku Umarovem, který se příhlásil k útokům na moskevské metro. Podle vyšetřovatelů měl zatčený Rus za úkol shánět mladíky, kteří by byli ochotni bojovat v řadách čečenských extremistů.

V Německu mají teď plné ruce práce s vlastní bezpečnostní situací. Kvůli hrozbám teroristických útoků zpřísňují bezpečnostní opatření. Do odvolání je uzavřená skleněná kopule na vrcholku Bundestagu. Davy turistů vystřídali policisté se samopaly. A to minimálně do konce roku.