Su Ťij se po 10 letech setkala se synem

Rangún - Poprvé od roku 2000 se barmská disidentka Su Ťij setkala se svým mladším synem. Kim Aris žije ve Velké Británii. Barmský režim mu až dosud odmítal udělit vstupní vízum. Jeho matku přitom 15 z posledních 21 let zadržoval. Su Ťij 10 let neviděla ani svého staršího syna a nikdy nepoznala vnoučata.

Aris na vízum čekal už několik týdnů v sousedním Thajsku, dnes se dočkal povolení, a tak se po 10 letech setkal se svou matkou na letišti v Rangúnu. Su Ťij na místě novinářům řekla, že je moc šťastná. Poděkovala také úřadům, že povolily vstup jejího syna do země. 

Su Ťij má dva syny s univerzitním profesorem Michaelem Arisem - staršího Alexandera a mladšího Kima. Právě ti převzali v roce 1991 za matku Nobelovu cenu míru. Za posledních 21 let strávila Su Ťij 15 let ve vězení. Neměla k dispozici ani telefon, ani internet, se syny proto byla v minimálním kontaktu. 

Do Barmy se Su Ťij vrátila v roce 1988, aby se starala o svou nemocnou matku. Od té doby ze země nevycestovala. V Barmě zůstala i v roce 1999, kdy její manžel v Británii zemřel na rakovinu, protože se obávala, že by jí junta nedovolila se vrátit. Nikdy také neviděla svá vnoučata.