Nacistický dozorce: Soud je podjatý

Mnichov – Bývalý nacistický dozorce John Demjanjuk, který stojí v Mnichově před soudem kvůli obvinění, že napomáhal smrti 28 tisíc Židů v koncentračním táboře Sobibor, dnes písemně obvinil soud z podjatosti. Soudce totiž zavrhl návrhy Demjanjukova obhájce, který žádal prozkoumání dalších dokumentů a lékařských posudků.

„Soudci zatajují izraelské, americké, polské, ruské a ukrajinské složky o mně z obavy, že jsou v nich další důkazy o mé nevině. To vše je důkazem skutečnosti, že proces vedený v Mnichově proti mně je nezákonný a nespravedlivý, “ uvedl dnes Demjanjuk v písemném prohlášení. 

Soud dnes také odmítl, aby Demjanjukův zdravotní stav zkoumali vězeňští lékaři. Právník souzeného tvrdí, že jeho mandant není zdravý a jeho stav mu nedovoluje účastnit se procesu. Soudní lékař ale již dříve konstatoval, že Demjanjuk je v takovém zdravotním stavu, ve kterém se může soudu účastnit. 

Ukrajinský rodák je souzen kvůli podezření, že jako dozorce ve vyhlazovacím táboře Sobibor na území nacisty okupovaného Polska v roce 1943 napomohl k vraždě 28 060 lidí. Demjanjuk veškerá obvinění odmítá.