Rumunské město staví zeď kolem romského sídliště

Bukurešť - V rumunském městě Baia Mare staví radnice zeď kolem části romského sídliště. Okamžitě se proti ní zvedla vlna protestů, jako před 12 lety v případě zdi v ústecké Matiční ulici. Tehdy musela ústecká radnice zbourat plot, který odděloval příbytky neplatičů – převážně Romů – od okolních domů.

Romské děti si v Baia Mare na severu Rumunska hrají na stavbě. Jinak je ale toto „dětské hřiště“ místem pro střety politiků, ochránců lidských práv a místních. Dohadují se o dva metry vysokou a sto metrů dlouhou zeď, která roste mezi romskými paneláky a silnicí. „Nechceme nikoho diskriminovat ani izolovat. Zeď oddělí komunitu od rušné silnice. Loni tu bylo několik vážných dopravních nehod,“ argumentuje starosta Baia Mare Catalin Chereches.

Podle ochránců lidských práv je to pouze záminka. Jako argument neberou ani pravidelné stížnosti projíždějících řidičů, kterým auta poškodily letící kameny a odpadky. Mluví o vzniku ghetta a rasismu. „Řešením je integrace, vzdělání a pracovní příležitosti. Lidé se musejí navzájem respektovat,“ říká Delia Nitaová z organizace Center for Legal Resources.

Lidé ze sousedství ale tvrdí, že je nikdo nerespektuje, a starostovi fandí. Stěžují si na nekonečný hluk a zápach, který vychází ze sídliště i vedle stojící romské chudinské čtvrti. „Ti, kteří jsou proti, by tu měli chvíli žít, aby věděli, jaké to je,“ zlobí se jedna z obyvatelek Baia Mare. „Nemáme vodu, elektřinu, plyn. Měli by nám tu zajistit normální podmínky, ne stavět zeď,“ kontruje obyvatel romského sídliště Alexandru.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Ve 22milionovém Rumunsku žije podle odhadů dva a půl milionu Romů – to je v přepočtu na počet obyvatel největší komunita v Evropě. Když se země v roce 2007 stala součástí Evropské unie, stovky tisíc jich odešly za lepším na západ.