Europoslance vyhodili z parlamentu za nacistický výkřik

Brusel - Europoslanci dnes vykázali ze zasedání britského euroskeptického zákonodárce Godfreyho Blooma, když během projevu šéfa socialistů Martina Schulze zvolal nacistické heslo ein Volk, ein Reich, ein Führer. „Jak jistě víte, většina členů v parlamentu nemůže tolerovat vaše chování. Proto vás žádám, abyste opustil jednání,“ reagoval na Bloomova slova šéf parlamentu Jerzy Buzek.

Britský europoslanec nicméně po opuštění jednacího sálu tvrdil, že si za svými slovy stojí, a Schulze navíc označil za národního socialistu. Blooma za jeho slova nejspíš čeká citelná pokuta, podobně jako v případě jeho spolustraníka Nigela Farage, který charisma prezidenta EU Hermana Van Rompuye v parlamentu přirovnal k mokrému hadru.

V případě Blooma navíc nejde o první kontroverzní výrok. Již v roce 1985 si pochvaloval potopení lodi Rainbow Warrior, která patřila organizaci Greenpeace a na jejíž palubě zahynul jeden člověk. S oblibou rovněž upozorňuje, že teorie o globálním oteplování jsou mýtus.

Zkušenosti s kontroverzními výroky má i Schulz, často však míří na jeho adresu. V roce 2003 mu italský premiér Silvio Berlusconi nabídl roli kápa v připravovaném italském filmu o nacistických koncentračních táborech. Šéf socialistické frakce si přitom tuto urážku vysloužil za zdánlivě nevinnou poznámku o Berlusconiho problémech s justicí.

O pozdvižení se ovšem před dvěma lety postaral i britský konzervativní europoslanec Daniel Hannan, který přirovnal praktiky tehdejšího předsedy Evropského parlamentu k praktikám nacistického režimu Adolfa Hitlera.