Kostým ze Star Wars nikdo nechtěl

Londýn - Originální kostým Darth Vadera z kultovní sci-fi série Star Wars (Hvězdné války) se v dnešní aukci v londýnské aukční síni Christie´s neprodal. Odhadovalo se přitom, že by jeho prodej mohl vytěžit i 230 tisíc liber. Kostým byl vyroben pro epizodu Impérium vrací úder z roku 1980, což byl druhý natočený snímek a zároveň pátý v dějovém pořadí hvězdné série režiséra George Lucase.

Jméno současného majitele filmových rekvizit Christie's nezveřejnila, oznámila jen, že patří soukromému americkému sběrateli.

Darth Vader se narodil jako Anakin Skywalker na odlehlé pouštní planetě Tatooine. Vyrůstal zde jako otrok, ale podařilo se mu přidat k rytířskému řádu Jedi, který ho naučil ovládat takzvanou Sílu. Později ale přešel na temnou stranu mystické Síly a stal se jednou z nejzápornějších postav série.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Pobyt v kostýmu ale nebude pro nového majitele nic příjemného. Dave Prowse, který si v masce Darth Vadera zahrál v prvních třech dílech vesmírné ságy, vzpomíná, že se natáčelo v horkém létě roku 1976. „Kostým byl z prošívané kůže a já pod ním měl jen tričko a plavky. Bylo v něm tak strašné vedro, že se mi opotila maska a vůbec jsem neviděl, kam jdu,“ vzpomíná Prowse, který sice vesmírného zloducha hrál, postavu ale namluvil James Earl Jones. Zajímavé je, že se oba herci nikdy osobně nesetkali, pouze si telefonovali. „Obdivuji se tomu, co udělal. Nádhernou barvou svého hlasu tu postavu skvěle doplnil,“ vysekl Prowse kolegovi poklonu.

Kostým Darth Vadera
Zdroj: ČTK/AP/Lennart Preiss