Soud snížil počítačovým pirátům trest vězení, zvýšil jim ale pokutu

Stockholm - Stockholmský odvolací soud potvrdil vinu trojice zakladatelů kontroverzního serveru Pirate Bay. Změnil jim ale výši trestu. Za porušování autorských práv loni dostali roční vězení a pokutu ve výši 4 a půl milionu dolarů. Nový verdikt snížil trest za mřížemi a zvýšil pokutu o dva miliony. Server Pirate Bay umožňuje bezplatné stahování autorsky chráněných děl - filmů, hudby a her.

Pirate Bay, založený už v roce 2003, se až do loňska úspěšně bránil všem pokusům policie i soudů o jeho zrušení. Loni ale soud poslal do vězení jeho čtyři zakladatele a nařídil jim odškodnění nahrávacích a filmových společností. Na portálu umožnili bezplatné stahování hudby, filmů nebo počítačových her.

Nahrávací společnosti a filmová studia žalovaly provozovatele portálu o náhradu škody ve výši 100 milionů švédských korun (přes 249 milionů korun). Loni soud určil pro zakladatele portálu roční soud vězení a pokutu 32 milionů švédských korun (85 milionů korun). Třem odsouzeným dnes odvolací soud verdikt zmírnil. Dvaatřicetiletý Fredrik Neij dostal deset měsíců, stejně starý Peter Sunde osm měsíců a padesátiletý Carl Lundström čtyři měsíce. Poslední ze zakladatelů se nemohl procesu zúčastnit kvůli zdravotním problémům.

Telefonát Tomáše Sniegoně (zdroj: ČT24)

Pokuta, kterou mají piráti platit solidárně dohromady, byla zvýšena na 46 milionů švédských korun (asi 122 milionů Kč).

Odvolací soud byl dlouho odložen kvůli podjatosti dvou soudkyň, které měly v případu rozhodovat. Začal tak až v září letošního roku. Původní rozsudek byl přitom důležitým a symbolickým vítězstvím pro desítky producentů, kteří ročně přicházejí kvůli pirátským kopiím o ohromné částky.

Server The Pirate Bay
Zdroj: ČT24