Východ Afriky usychá a hladoví

Mogadišo - Východní Afriku sužuje nejhorší sucho za posledních 60 let a Somálci utíkají ze země kvůli hladu a násilí. Ceny potravin vzrostly v posledních měsících čtyřnásobně a většina místních na ně vůbec nedosáhne. Jen od začátku července utekly do Etiopie a Keni tisíce lidí. OSN proto vyzývá státy, aby zvážily mezinárodní finanční pomoc. V přepočtu asi 14 miliard korun naléhavě potřebuje 12 milionů Somálců, aby mohli vůbec přežít.

V přepočtu 24 milionů korun už Somálsku slíbila německá kancléřka Angela Merkelová, humanitární organizace však žádají mnohem víc. Okamžitě potřebují v přepočtu dvě miliardy korun a další peníze podle nich musí následovat.

Uprchlické tábory jsou přeplněné. Ve srovnání s loňskem utíká ze Somálska dvakrát víc lidí. Počet podvyživených somálských dětí ve věku do pěti let se od března skoro zdvojnásobil a je nejvyšší na světě. Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) podvýživa neobyčejně narůstá hlavně v zemědělských oblastech Bay a Lower Shabele, což je část považovaná za obilnici země.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky odhaduje, že kvůli suchu i násilí uprchlo ze země 54 tisíc Somálců. Do Keni prý denně přichází 1 400 nových běženců. Somálsko patří vlivem klimatických katastrof a dvacetileté občanské války k zemím nejvíc ohroženým humanitární krizí.