Armáda po sérii násilností kontroluje chudé předměstí Ria de Janeira

Rio de Janeiro - Brazilské policii se podařilo znovu získat kontrolu nad chudým předměstím Ria de Janeira. Násilnosti tam trvaly 5 dnů. Drogové gangy se tak snažily udržet dozor nad svými teritorii. Policii nakonec musela přijet na pomoc armáda. Násilnosti si přitom vyžádaly za pět dní životy nejméně 30 lidí.

Kontrolu nad předměstím se policii a armádě povedlo obnovit až dnes během poslední ofenzivy. V deseti speciálních obrněných vozech, které armáda při takové příležitosti nasadila vůbec poprvé, dopravila na místo asi 350 vojáků. V pohotovosti stále zůstává asi 18 tisíc policistů. Dvě stovky lidí policie zatkla. 

Vlna násilí začala v neděli, zřejmě jako reakce na vznik speciálních jednotek na udržení pořádku v kritických oblastech. Ozbrojenci napadli řadu policejních stanic, v ulicích rostou barikády, hoří auta i autobusy. 

Armáda zasáhla na předměstí Ria de Janeira (zdroj: ČT24)

Drogové bosse policie převezla do věznic se zvýšenou ostrahou mimo hlavní město. Viní je totiž, že celou vlnu násilí proti policii zorganizovali. Rio má přitom v roce 2016 hostit olympijské hry.