Brazilské Rio hlásí 46 mrtvých, gangy dostaly ultimátum

Rio de Janeiro (Brazílie) - Přibližně 800 příslušníků policie a armády dnes obklíčilo jednu z největších chudinských čtvrtí na severu Ria de Janeira. Příslušníky drogových gangů, kteří se v téměř stotisícovém slumu Alemao ukrývají před strážci pořádku, policisté vyzvali, aby se vzdali. V opačném případě přistoupí policejní oddíly k vyčišťovací akci. Počet obětí násilností už vzrostl na 46, zatčených bylo skoro 200.

Ultimátum je předzvěstí dalšího ozbrojeného střetu, kterými se brazilská policie už několik dní snaží vytlačit z přelidněných slumů divoké bandy zločinců. Favelu Alemao označují místní obyvatelé vzhledem k jejím neutěšeným bezpečnostním poměrům za „pásmo Gazy“. V noci místního času rachotily nad oblastí dávky ze samopalů a kulometů, ale ráno nad úzkými uličkami obrovského slumu zavládlo ticho.

Veřejnost bezpečnostní operaci podporuje

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

Vojáci v maskovacích uniformách a příslušníci elitních policejních komand blokují všechny vchody do favely a připravují se podle všeho k útoku. Mnozí místní obyvatelé svá obydlí ze strachu o život opustili. Horká telefonní linka, kterou radnice zřídila, aby umožnila veřejnosti podávat informace o gangsterech, je zavalena hovory. Veřejnost podle brazilských médií bezpečnostní operaci podporuje.

Při bojích mezi drogovými dealery a policií bylo vypáleno několik policejních stanic a shořelo na 100 osobních vozů a autobusů. Zraněno bylo několik policistů. Zbloudilá kulka zasáhla do ramene také fotografa agentury Reuters, novinář je ale mimo ohrožení života. Nová vlna násilí ale opět rozvířila diskuze o tom, zda je jihoamerická metropole připravena na pořádání světového fotbalového šampionátu v roce 2014 a olympijských her v roce 2016. „FIFA a tým organizátorů mistrovství jednoznačně podporují veškeré policejní akce a jsme si jisti, že se bezpečnost podaří zajistit,“ prohlásil předseda Brazilské fotbalové konfederace Ricardo Teixeira.

Brazilská vláda bere boj s kriminalitou a drogovými gangy vážně. Na zlepšení života v chudinských čtvrtích a vytváření nových pracovních míst už loni vyčlenila 300 milionů dolarů. Jestli ale investice zlomí vliv drogových gangů, zůstává stále otevřené.

Brazilská policie
Zdroj: ČT24