Na Slovensku skončily komunální volby, Vášáryová chce vládnout Bratislavě

Bratislava - Do 20 hodin volili slovenští občané v obecních volbách primátory, starosty a členy místních zastupitelstev. Konečné výsledky budou vyhlášeny v neděli, volební účast podle odhadů nebyla vysoká. Volby jsou prvním významnějším testem pro vládu pravého středu Ivety Radičové, která se ujala moci po červnových parlamentních volbách. Na rozdíl od Česka volí Slováci primátory a starosty přímo. Ani to ale v některých chudých oblastech nikoho neláká, a tak v některých obcích volby vůbec neproběhly. Ve větších městech byl ale o místo starosty či primátora velký zájem. Poměrně početnou skupinu kandidátů tvořili nezávislí uchazeči, mezi kterými tradičně nechyběli podnikatelé.

Ve volbách se rozhodovalo o zastupitelích v téměř 3 000 měst a obcí. Mezi uchazeči je několik známých jmen včetně sportovců a umělců. O post bratislavské primátorky se ucházela mimo jiné bývalá herečka a velvyslankyně Magda Vášáryová.

V mnoha obcích se očekával hlavně souboj mezi kandidáty současné vládní koalice a parlamentní opozice, výjimkou však nebyli ani kandidáti se společnou podporou pravice i levice či přímé souboje kandidátů z politických stran vládní koalice. Pravicová SDKÚ-DS se snaží obhájit svoje posty v největších městech, jako jsou Bratislava a Košice. Ovládnout největší slovenská města má však za cíl i opoziční Směr-SD.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Primátorem nebo starostou se stane ten, kdo získá nejvíce hlasů

Dnešní hlasování se konalo jen pár měsíců po červnových parlamentních volbách, které přinesly nejvíce hlasů levicové straně Směr-SD bývalého premiéra Roberta Fica. Nepodařilo se mu ale najít koaličního partnera, a vlády se proto ujala koalice čtyř stran pravého středu.

I přes masivní mediální kampaň, která volbám předcházela, neočekávali analytici v komunálních volbách velkou účast. K urnám se podle odhadů nedostavilo více než 50 procent voličů. Během posledních komunálních voleb jich přišlo 47,65 procenta.

Iveta Radičová
Zdroj: ČT24