Koreje si navzájem vyhrožují tvrdou odplatou

Pchjongjang/Soul - Jižní Korea pohrozila KLDR tvrdou odplatou, pokud znovu zaútočí. Prohlásil to jihokorejský prezident I Mjong-bak ve svém prvním televizním vystoupení od ostřelování ostrova Jonpchjong. Ve Žlutém moři mezitím pokračuje druhým dnem cvičení vojenského námořnictva Jižní Koreje a USA.

„Teď víme, že Severní Korea se nevzdá své vojenské politiky a jaderných zbraní. Chci ji ujistit, že v případě dalších provokací za to zaplatí,“ zdůraznil jihokorejský prezident po zahájení cvičení v oblasti a poté, co KLDR varovala, že na tuto provokaci je připravena reagovat dalším nemilosrdným útokem.

I Mjong-bak označil útok Severní Koreje na ostrov Jonpchjong za nelidský čin. Jižní Koreu podpořilo i Japonsko. Severokorejské jednotky začaly ostrov v těsné blízkosti hranic ostřelovat v úterý. Jižní Korea na útok odpověděla dělostřeleckou palbou. Na ostrově žije asi 1 600 obyvatel a je zde rozmístěno 1 000 jihokorejských vojáků. Na jihokorejské straně si konflikt vyžádal kromě čtyř mrtvých asi dvacítku zraněných.

KLDR je pod tlakem mezinárodního společenství i Číny. Ta navrhla mimořádné jednání šesti mocností v prosinci.

Vysílání severokorejské televize KRT:

„Je to velká pošetilost USA a jeho loutkových spojenců, zastrašovat KLDR letadlovou lodí na jaderný pohon. Jsme připraveni na takový útok a i na další se silnějšími zbraněmi. Okupanti naší země budou cítit bolest.“

Manévry ve Žlutém moři mají demonstrovat vojenskou sílu Soulu a Severní Koreu zastrašit. Komunistický režim to ale považuje za provokaci a hrozí tvrdým protiúderem, pokud by nějaké střely dopadly do jeho vod.

Americké bojové stíhačky mezitím přistály na letadlové lodi George Washington u jihokorejských břehů. Piloti mohou odstartovat za každého počasí ve dne i v noci a zaútočit jak ve vzduchu, tak na pozemní cíle. Na palubě je 5 500 vojáků. S kapitánem válečné lodi se sešel jihokorejský admirál. Jako upomínku na společné cvičení dostal čepici amerického námořnictva.

Na Jonpchjongu se uskuteční další cvičení

Nejmenovaný činitel jihokorejské armády dnes oznámil, že jednotky na ostrově, které se minulý týden staly terčem severokorejské střelby, uskuteční na Jonpchjongu nové dělostřelecké cvičení. Ostrovní úřady již začaly upozorňovat obyvatele, aby se v úterý ráno odebrali do úkrytů. Dělostřelecké granáty budou směřovány do vod jihozápadně od ostrova, nikoliv směrem ke KLDR. Nejde o součást probíhajících společných manévrů Jižní Koreje a Spojených států. Představitelé jihokorejské armády později oznámili, že se cvičení ohlášené na úterý odkládá.

  • Zprávy severokorejské televize KRT autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2135/213473.jpg
  • Letadlová loď George Washington autor: Charles Oki, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2134/213332.jpg
Vydáno pod