Volby v Moldavsku vyhrála prozápadní koalice

Kišiněv - Nedělní parlamentní volby v Moldavsku nepřinesly žádné výraznější změny v rozložení politických sil v zemi. Shodují se na tom první povolební komentáře. Podle stále ještě neúplných výsledků sice volby vyhráli komunisté, ale nejvíc parlamentních křesel obsadí poslanci prozápadní koalice.

Po sečtení více než 95 procent hlasů je v čele komunistická strana se 44 mandáty, za níž následují tři strany prozápadní Aliance pro evropskou integraci, které mají dohromady 57 poslanců. Zbylých necelých pět procent hlasů zbývá sečíst hlavně v zahraničí, kde pobývá mnoho Moldavanů. Místní média soudí, že hlasy by mohly přibýt spíš prozápadní alianci, jejíž parlamentní zastoupení by mohly přiblížit kritickému číslu 61.

Jednašedesát parlamentních hlasů je totiž zapotřebí ke zvolení moldavského prezidenta, a právě absence této většiny je od loňského jara prapříčinou vleklé moldavské politické krize. Moldavané šli v neděli k volebním urnám už potřetí během posledních dvou let. Absolvovali navíc referendum o přímé volbě prezidenta, které ovšem zkrachovalo pro nízkou volební účast.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Komunistická strana dnes vyjádřila připravenost jednat o sestavení vládní koalice, kterou by musela utvořit s některou s prozápadních stran. Podporu takovému řešení už nepřímo vyjádřila Moskva, ale moldavské strany orientované na Evropskou unii spolupráci s komunisty odmítají.

Proevropské strany začnou sestavovat koalici

Moldavský premiér Vlad Filat, který je šéfem Liberálně demokratické strany, dnes vyzval své partnery z Demokratické a z Liberální strany ke zformování staronové vládní koalice bez komunistů. „Rozložení parlamentních sil je jasné. Budeme se snažit o sestavení koalice bez komunistů a začneme už zítra,“ řekl Filat.

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě dnes v Kišiněvě vydali prohlášení, podle něhož moldavské volby odpovídaly mezinárodním standardům i volebním zákonům země.

Vlad Filat
Zdroj: ČT24