Putin v CNN: Pokud krachne START, Rusko se vyzbrojí

Moskva – Ruský premiér Vladimir Putin byl hostem televizní show Larryho Kinga na CNN. V rozhovoru se slavným moderátorem, který se odvysílá dnes, prohlásil, že pokud USA neschválí novou odzbrojovací smlouvu START, bude muset Rusko posílit své jaderné síly. Putin se také vyjádřil k tajné depeši, ve které ho americký diplomat popsal jako Batmana a ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva jako jeho Robina.

Putin se obává, že pokud Spojené státy neratifikují odzbrojovací smlouvu START, bude muset Rusko nějak zareagovat. „Není to naše volba. Nechceme, aby se to stalo. Není to z naší strany vyhrožování,“ prohlásil ruský premiér. 

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Na úryvek rozhovoru s Vladimirem Putinem se podívejte ZDE.

Americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Dmitrij Medvěděv podepsali novou odzbrojovací smlouvu letos v dubnu v Praze. Dokument počítá se snížením počtu jaderných hlavic na 1 550. Smlouvu musí schválit americký Senát a v něm mají většinu republikáni. Schválení smlouvy by se tak mohlo zkomplikovat. 

Putin v rozhovoru pro CNN varoval, že pokud ratifikace neprojde, bude se muset Rusko vyzbrojit proti novým hrozbám, jakou je například protiraketový systém v Evropě. „Rusko bude muset zajistit svou vlastní bezpečnost,“ řekl. Moskva by podle něj rozmístila nové rakety a jadernou techniku. Putin proto zdůraznil, že je nutné, aby nový protiraketový systém projednávaly USA společně s Ruskem, jak bylo dohodnuto na summitu v Lisabonu. 

Únik depeší není žádná katastrofa

Putin v rozhovoru také zareagoval na zveřejněné tajné diplomatické depeše. V jedné z nich byl Putin popsán jako alfasamec, který má zemi pevně v rukou, zatímco prezident Medvěděv je jen jakýsi jeho nohsled. V depeši bylo přímo přirovnání, že Putin je Batman a Medvěděv jeho Robin. 

Putin řekl, že cílem depeše bylo pomluvit ruské vedení. „Ve skutečnosti jde o spolupráci,“ popsal svůj vztah k Medvěděvovi. „Ta je důležitým faktorem domácí politiky. Ale abych byl upřímný, nečekal jsem, že to bude popsáno s takovou arogancí, tak neeticky,“ dodal. 

Americký ministr obrany Robert Gates řekl tehdejšímu francouzskému ministrovi obrany, že „ruská demokracie zmizela a vláda je oligarchií řízenou tajnými službami“.

Depeše také poukazovaly na spojení ruské vlády s organizovaným zločinem. Vladimir Putin přesto nevidí únik tajných informací nějak tragicky: „Není to žádná katastrofa, neberu to tak,“ prohlásil.

Larry King se zeptal také na spekulace, že se chce Putin vrátit do prezidentského křesla. Na otázku, zda bude v roce 2012 kandidovat ve volbách, odpověděl: „Uvidíme. Do voleb je ještě spousta času.“

Smlouva START
Zdroj: ČT24
Vydáno pod