Ošetřovatel zabil 11 seniorů. Chtěl jim ukončit utrpení

Madrid - Ošetřovatel z domova pro seniory na severovýchodě Španělska přiznal, že zabil 11 starých lidí z tohoto zařízení. Své oběti usmrcoval vysokou dávkou inzulinu, koktejlem z léků, ale také dezinfekčním roztokem. Údajně proto, aby ukončil jejich utrpení. Vila prohlásil, že ve většině případů oběti trpěly nějakou chorobou v pokročilém stadiu, například Alzheimerem, a že k zabití využil dobu, když na tom byli senioři velmi špatně, například byli v bezvědomí.

Pětačtyřicetiletý Joan Vila pracující v domově důchodců La Caritat ve městě Olot na severovýchodě země byl zatčen již 18. října, kdy se přiznal k usmrcení tří seniorů. V úterý se přiznal k zabití dalších osmi starých lidí. Vila prohlásil, že těmto lidem pomohl zemřít. Řekl, že šlo o osoby, které byly zcela závislé na svém okolí, a že jim chtěl „dopřát klidu“.

„Kdybych se sám ocitl v takové situaci, byl bych šťasten, kdyby mi někdo pomohl zemřít,“ uvedl podle tisku před soudem. Dodal, že ho jeho oběti „obdivovaly a milovaly“, ačkoli žádná z nich ho o ukončení života nepožádala.

V říjnu však byla pětaosmdesátiletá žena z La Caritat převezena do nemocnice v Olotu, kde zemřela. Lékaři upozornili policii na to, že žena měla spálená ústa a hrdlo. K usmrcení ženy se Vila přiznal, stejně jako k tomu, že zabil další dvě osoby. Smrt byla způsobena Javelskou vodou, dezinfekčním prostředkem. Vila nebyl schopen vysvětlit, proč se v těchto třech případech uchýlil k tomuto krutému způsobu sprovození ze světa. První osobu ošetřovatel usmrtil loni v srpnu, druhou také loni, o něco později, a ostatní letos. Celkem zabil devět žen a dva muže.

Soudce Vilu vyslýchal v souvislosti s celkem 47 dalšími úmrtími v domově důchodců od roku 2007. Ošetřovatel však přiznal pouze 11 zabití, u ostatních vinu odmítá.

Vydáno pod