Švédsko vydalo nový zatykač na šéfa WikiLeaks

Stockholm – Švédská prokuratura dnes vydala nový mezinárodní zatykač na zakladatele kontroverzního serveru WikiLeaks Juliana Assangeho kvůli podezření ze sexuálních deliktů. Zdůvodnila to tím, že bylo třeba odstranit některé formální nedostatky v předchozím zatykači. Stalo se tak poté, co švédský nejvyšší soud odmítl Assangeho odvolání proti prvnímu zatykači pro podezření ze znásilnění. Po Assangeovi pátrají také Spojené státy a Interpol. Bílý dům se pokouší zjistit, jestli by Australana mohl stíhat kvůli špionáži. Kde se teď zakladatel serveru WikiLeaks zdržuje, není známo.

„Vycházím z toho, že se dočkáme zatčení Juliana Assangeho, abychom mohli uzavřít vyšetřování,“ řekla švédská vrchní státní zástupkyně. Assange nebyl dosud formálně obviněn (je stále jen vyšetřován v souvislosti s obviněním) a sám podstatu obvinění od počátku popírá. Již v létě tvrdil, že jde o součást očerňovací kampaně proti němu, řízené z USA.

Američané chtějí Assangeho obvinit ze špionáže

Šéf WikiLeaks neuspěl s odvoláním proti zatykači (zdroj: ČT24)

Deník The Washington Post napsal, že Spojené státy prověřují, jestli by se dal na Juliana Assangeho vztáhnout 93 let starý zákon. Pokud ano, americké úřady by ho obvinily ze špionáže. „Pan Assange zveřejnil materiály bez ohledu na rizika a obtíže, která to přináší lidem po celém světě. Podnikli jsme již patřičné kroky a budeme v nich pokračovat,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Philip Crowley. 

Někteří právníci se ale domnívají, že by to bylo obtížné. Vláda by u soudu musela prokázat, že zveřejnění informací z depeší amerických diplomatů ohrozilo národní bezpečnost. 

Server WikiLeaks ale tvrdí, že žádný zákon neporušuje. Jen zveřejňuje informace, na které má každý člověk v demokratické společnosti právo. Kristinn Hrafnsonnová, mluvčí WikiLeaks, říká: „Důvody pro uvolnění těchto materiálů prostřednictvím našich mediálních partnerů jsou zcela zřejmé. Chceme zvýšit transparentnost a odpovědnost jednotlivých vlád.“ 

Spojené státy by se navíc musely spolehnout na to, že jim Australana nějaká země vydá. Jenže nikdo neví, kde Assange je. Hledá ho i Interpol kvůli podezření ze znásilnění ve Švédsku. Zakladatel serveru WikiLeaks podezření odmítá a považuje ho za účelové.

Vydáno pod