WikiLeaks: Slovensko nemělo v rusko-gruzínské válce jasno

Bratislava/Mexiko - Nejednoznačného postoje Slovenska jako člena Evropské unie a Severoatlantické aliance k rusko-gruzínskému konfliktu si všímají americké diplomatické depeše z roku 2008 zveřejněné serverem WikiLeaks. Naznačují, že tehdejší premiér Robert Fico a slovenská diplomacie se v názoru na válku na Kavkaze neshodovali. Ficův měkký postoj Washington považoval za nešťastný.

Fico po zahájení konfliktu novinářům řekl, že situaci nevidí jako „černobílou“. „Někdo provokoval, víme, kdo provokoval. Potom přišla nějaká reakce,“ uvedl tehdy Fico. Tehdejší velvyslanec USA na Slovensku Vincent Obsitnik se na „nešťastné“ Ficovo vyjádření ptal tehdejšího šéfa slovenské diplomacie, od něhož prý dostal odpověď, že další podobné vyjádření od Fica již neočekává.

Fico dnes v reakci na zveřejnění depeší prohlásil, že nemíní na svém postoji k rusko-gruzínskému konfliktu v roce 2008 měnit „ani jedno jediné slovo“. „Já na tom jednoduše trvám, Gruzie provokovala,“ prohlásil Fico před novináři v Bratislavě s tím, že nevidí důvod, proč by svoje tehdejší tvrzení korigoval. Pokud to americký velvyslanec vnímal jako postoj, který se mu nelíbil, to už je jeho věc, poznamenal expremiér.

Další depeše z bruselského ústředí NATO označená stupněm „tajné“ uvádí, že Slovensko nebylo mezi státy, které v rámci NATO žádaly tvrdší postoj vůči Rusku. Bratislava prý podobně jako Německo, Francie či Itálie podporovala mírnější stanovisko. Pro tvrdší postup byly ČR a Velká Británie. Západ a česká vláda s ruským postupem nesouhlasily. Český prezident Václav Klaus ale tehdy upozornil na „evidentně fatální“ odpovědnost gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho za vyvolání konfliktu.

Medvěděv: Depeše prozrazují americký cynismus, kritické ale nejsou

Americké diplomatické depeše uniklé přes server WikiLeaks podle ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva svědčí hlavně o cynismu Američanů a mohou poškodit vztahy. Aféra okolo serveru WikiLeaks byla i jedním z témat setkání Medvěděva s italským premiérem Silviem Berlusconim v Soči.

Silvio Berlusconi:

„Neměla by se tomu věnovat pozornost. Ale obtěžuje to, protože o tom píší noviny.“

Podle materiálu zveřejněného na serveru dostává Berlusconi za svou loajalitu k Rusku od tamní vlády peníze. Berlusconi se ale dnes před novináři opět zapřisáhl, že nikdy s ruskými představiteli neprojednával své osobní zájmy, ale hájil zájmy své země. Medvěděv ale současně ujistil, že rusko-americké vztahy nejsou založeny na úniku depeší a že aféra není „kritická“.

Německá FDP žádá odvolání amerického velvyslance

Únik depeší se nelíbí ani v Německu. Poslanec německých vládních liberálů (FDP) Hans-Michael Goldmann vyzval Spojené státy k odvolání jejich velvyslance v Berlíně Philipa Murphyho, který se v dokumentech nelichotivě vyjadřoval o německých politicích, omlouvat se za to ale odmítl. „Chování pana Murphyho je neslýchané. Stát se to německému velvyslanci, byl by odvolán. Takový velvyslanec se musí vrátit domů,“ prohlásil Goldmann. K jeho kritice se přidali i další ministrovi straničtí kolegové.

Padají první hlavy

V kabelogramech američtí diplomaté kancléřku Angelu Merkelovou označovali za teflonovou, neboť po ní prý jen sklouzne jakákoli kritika, a tvrdili o ní, že je málokdy kreativní. Ministra zahraničí Guida Westerwelleho z FDP zase charakterizovali jako agresivního, ješitného a nekompetentního. Úniky WikiLeaks už mají svou první oběť: Westerwelle propustil svého poradce za to, že Američanům sdělil tajné informace o sestavování německé vlády.

Tímto „mladým snaživým straníkem“, jak ho popsal v depeších Murphy, byl vedoucí Westerwelleho stranické kanceláře Helmut Metzner. K vynášení informací už se přiznal, údajně ale Američanům předal pouze veřejně dostupné zprávy.

Mexická protidrogová válka nemá jasnou strategii

Mexická čtyřletá válka proti drogovým gangům postrádá jasnou strategii a moderní výzbroj. Tamní vláda se navíc obává, že v boji proti drogovým bossům může ztratit některé části svého území a boj proti narkomafii se navíc stává i soupeřením bezpečnostních agentur, vyplývá z depeší amerického velvyslance v Mexiku Carlose Pascuala zveřejněných portálem WikiLeaks.

Úryvky z těchto dokumentů jsou v ostrém rozporu s optimistickými slovy amerických a mexických oficiálních činitelů o úspěšném boji proti pašerákům drog. Obsah diplomatické pošty zpochybňuje mnohá opatření oficiálně označovaná za užitečná.

Američtí činitelé označují veřejně mexický právní systém za klíčový nástroj boje proti drogám. V tajných diplomatických depeších naopak stojí, že reálný postih organizovaného zločinu je zanedbatelný - jen dvě procenta ze zadržených osob se ocitnou před soudem.

  • Silvio Berlusconi a Dmitrij Medvěděv autor: AP, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2149/214860.jpg
  • Hans-Michael Goldmann autor: Maja Pfiste, zdroj: www.michael-goldmann.de http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2149/214867.jpg
  • Merkelová a Westerwelle autor: Markus Schreiber, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1712/171112.jpg
  • Mexický policista autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1736/173597.jpg