Jak může zmizet pět bombardérů? Záhada bermudského trojúhelníku

Hamilton (Bermudy) - Jako typický případ působení bermudského trojúhelníku je prakticky ve všech dokumentech uváděno nevysvětlené zmizení 5 amerických bombardérů Grumman TBF Avenger z 5. prosince roku 1945. Letka odstartovala na běžný cvičný let z vojenské základny ve Fort Lauderdale na Floridě s úkolem proletět zadanou trasu s nácvikem bombardování a návrat na základnu. Po svržení cvičných bomb začala mít letka nejspíš problémy, až nakonec velitel vydal příkaz přistát na mořské hladině. Od té chvíle už se letouny základně neozvaly a jako kdyby se po nich slehla zem. Zmizela nejen bojová letadla, ale i jedno záchranné letadlo.

Po svržení cvičných bomb nastaly pravděpodobně problémy s orientací. Velitel letky, zkušený instruktor Charles Tailor, hlásil rádiem základně podivné chování obou palubních kompasů, problémy s hodinami (podle některých zdrojů však letadla v době letu hodiny na palubě neměla) a výrazně zhoršenou viditelnost. Podle příkazů velitele letěla letadla dál společně do doby, kdy začalo docházet palivo, a poté vydal Tailor příkaz přistát na mořské hladině. 

Od té doby byl kontakt se základnou přerušen a začala pátrací akce leteckých i námořních sil. Ta však nepřinesla žádné stopy po zmizelých letadlech, naopak zmizelo další velké letadlo s třináctičlennou posádkou PMB Mariner, jehož vrak také nebyl nikdy nalezen. 

Vyšetřovací komise dospěla k závěru, že příčinou ztráty bylo špatné počasí (tzn. mlha) a to, že velitel letky neuposlechl pokyny (případně jim špatně porozuměl) a letěl špatným směrem. Tak se dostal přímo nad Atlantik a letadla po vyčerpání veškerého paliva postupně havarovala v moři. 

Ani vyšetřování nic neodhalilo

„Letadla zmizela tak záhadně, jako kdyby uletěla na Mars,“ komentoval člen vyšetřovací komise vojenských námořních sil Spojených států ztrátu letky pěti letadel typu Grumman Avenger, ke kterému došlo v prosinci 1945. 


Zastánci paranormálních jevů uvažují, že se letka dostala do podivné mlhy a proletěla pryč z tohoto světa, armáda se přiklání k názoru, že letadlům došlo palivo, a tak přistály na vodě. Nicméně na otázky, které se v té době objevily, dodnes nikdo nezná odpověď: „Proč všichni zmizeli? Smetla je snad vlna? A proč přestaly fungovat vysílačky?“ Ani záhada zmizelého záchranného letadla se nikdy nevyřešila.