WikiLeaks: Kaddáfí vyvolal paniku s jaderným palivem

Londýn - Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v roce 2009 pozastavil převoz radioaktivního materiálu do Ruska a na ruské a americké straně vyvolal obavy z možné krádeže a katastrofy. Vyplývá to z dokumentů americké diplomacie, které dnes zveřejnil server WikiLeaks.

Podle depeší amerických diplomatů Libye „odbytým“ zajištěním bezpečnosti v jaderném zařízení v Tádžúrá riskovala krádež 5,2 kilogramu vysoce obohaceného uranu.

Odplata za stan?

Náhlou změnu plánu mohlo způsobit zacházení, kterého se libyjskému vůdci dostalo dva měsíce předtím při návštěvě a proslovu na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Kaddáfího syn Sajf Islám americkému velvyslanci v Tripolisu Geneu Cretzovi podle depeší řekl, že poté, co jeho otci v New Yorku zakázali vztyčit beduínský stan a navštívit památník na počest obětí útoků z 11. září 2001, cítil se být „pokořený“.

Podle agentury AP sdělil Sajf Islám, že zásilku Libye odmítla vypravit, protože je „rozčílená“ pomalým tempem zlepšování vzájemných vztahů.

Depeše zveřejněné britským listem The Guardian podle Reuters ukazují na rostoucí obavy na americké a ruské straně o osud jaderného paliva, které nebylo připraveno na uskladnění, ale pouze zabezpečeno na cestu. Při delším uchování v takových podmínkách prý hrozilo přehřátí.

Nejmenovaný americký diplomat libyjskému činiteli podle depeší řekl, že kdyby náklad do měsíce nebyl přepraven k dalšímu zpracování do Ruska, mohlo dojít k „přírodní katastrofě“.

USA a Norsko se předem dohodly na stíhačkách a vyšachovaly Švédsko

Norsko a USA dělaly vše, aby tajně vyřadily konkurenci při nedávném nákupu amerických stíhaček pro norskou armádu. Z nových informací jsou rozhořčeni především Švédové, jejichž stíhačky Jas-39 Gripen se o norskou zakázku rovněž ucházely.

Ačkoli Norsko v roce 2008 předstíralo otevřenou soutěž pro více konkurentů, ve skutečnosti se jeho vláda s předstihem jasně dohodla s USA na nákupu amerických strojů F-35 Joint Strike Fighter od firmy Lockheed Martin. USA prý navíc aktivně brzdily šance konkurentů.

Spojeným státům se podle dokumentů již před ukončením výběrového řízení podařilo domluvit se tajně s Nory na tom, že Norsko nakonec nakoupí americké stroje. Švédsku přitom Norové tvrdili, že pokračují v prověrkách gripenů a že ty mají šanci na konečný úspěch. USA podle některých zpráv zároveň vytvářely komplikace pro vybavování gripenů špičkovou americkou radarovou technikou, aby jejich šance v Norsku překazily. Američtí diplomaté byli podle dokumentů hrdí na to, že za zavřenými dveřmi dokázali být v soutěži o zakázku „velmi silní“.

Jemenský prezident dal Obamovi volnou ruku

Jemenský prezident tajně nabídl americkým ozbrojeným silám otevřený přístup do své země, aby Američané mohli zahájit útoky na cíle teroristické sítě al-Káida. „Poskytl jsem vám otevřené dveře k teroristům. Takže nenesu zodpovědnost,“ řekl v září 2009 podle agentury Reuters prezident Alí Abdalláh Sálih náměstku poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Johnu Brennanovi. Jemenský prezident nakonec původní nabídku omezil, aby se vyhnul domácí kritice.

  • Kaddáfího stan autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1136/113573.jpg
  • Gripen autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1453/145253.jpg