Čína dokáže vyrobit cokoliv. I housle

Peking - Čína je největším světovým výrobcem a vývozcem všeho možného. Teď se chce dostat na čelo i v oblasti vývozu hudebnin. Říše středu například vyrábí sedmdesát procent strunných nástrojů ve světě. Dříve byly housle z Číny považovány za dřevo na topení, dnes se ale svou kvalitou dotahují na ty nejlepší z evropské produkce.

Na základní škole ve městě Tung-kao-cchun se učí tři tisíce žáků. Padesát z nich se věnuje hře na housle. Jejich učitelka se sama poprvé houslí dotkla před třemi lety a připouští, že nejsou jednoduchým nástrojem. Zároveň se ale netají obrovskými ambicemi školy i města. „Naše obvodní vláda a naši vůdci věnují tomuto projektu hodně pozornosti. Chtějí z tohoto města udělat mezinárodně známou líheň talentovaných houslistů a základnu výroby houslí,“ říká Čang Čchiang.

To už Tung-kao-cchun bezesporu je. Ve městě je devět továren a přes 150 dílen vyrábějících na třicet procent světové produkce houslí, violoncell a bas. Společnost Chua-tung Instruments vyrábí nástroje už 22 let. Dnes produkuje 200 tisíc nástrojů ročně v celkové hodnotě jedné miliardy korun. Devadesát procent nástrojů tady vyrobených je na export. Hlavními odběrateli jsou Spojené státy, Velká Británie, Austrálie a Německo. Česká republika mezi ně nepatří.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Všech 500 dělníků v továrně jsou bývalými zemědělci z okolních vesnic. Do výroby se zapojují po dvaceti dnech zaučení a vydělávají v průměru pět a půl tisíce korun měsíčně. Vyrábí tu nástroje, které stojí v přepočtu pár stovek i několik set tisíc korun. „Zlepšili jsme dovednost výroby houslí. Kvalita našich výrobků je lepší a lepší. A to nejenom v naší společnosti, ale v celé Číně,“ chlubí se manažerka Chua-tung Instruments Keng Čan-chua.

Slova potvrzují zahraniční dovozci, kteří ještě před deseti lety nazývali čínské nástroje dřevem na topení. Dnes tvrdí, že kvalita čínských špičkových houslí se přibližuje úrovni italských nebo rakouských.

  • Čínská houslařská dílna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2151/215052.jpg
  • Čínská houslařská dílna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2151/215049.jpg
  • Výroba houslí v Číně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2151/215048.jpg