Slovenská koalice chce prosadit veřejnou volbu prokurátora

Bratislava – Ani napotřetí zřejmě nebude zvolen nový slovenský generální prokurátor. Slovenská vládní koalice dnes oznámila, že zítřejší tajnou volbu zablokuje. Chce totiž prosadit, aby poslanci do funkce volili nikoliv tajně, ale veřejně. Kvůli úpravě potřebných zákonů by se tak prokurátor mohl volit až začátkem příštího roku.

Slovenská vládní koalice se dohodla na odtajnění volby generálního prokurátora. Zítřejší kolo hlasování se sice uskuteční v tajném režimu, koaliční poslanci ale zvolení nového šéfa prokuratury zablokují, aby mohli změnit jednací řád. Chtějí tak prosadit veřejnou volbu. „Toto je dohoda čtyř stran koalice,“ řekl deníku SME předseda parlamentu a SaS Richard Sulík. 

„Zítřejší volbu zablokujeme, změníme zákony tak, abychom volby odtajnili, aby každý věděl, jak který poslanec volil,“ dodal. Kandidátem koalice bude i nadále Jozef Čénteš. 

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Volba nového generálního prokurátora přitom dostala středopravou koalici na pokraj rozpadu. Koalici se nedaří prosadit svého kandidáta proti kandidátovi opozice, dosavadnímu generálnímu prokurátorovi Dobroslavu Trnkovi. Slovenská premiérka Iveta Radičová se nechala slyšet, že v případě Trnkova znovuzvolení podá demisi. 

Sedmileté působení Dobroslava Trnky v čele slovenské justice je spojeno s řadou kontroverzních kauz. Během svého působení učinil řadu sporných rozhodnutí, například zastavil trestní stíhání několika osob podezřelých ze závažné hospodářské kriminality. Nejednoznačně si počínal ohledně kauz financování politických stran - bývalého vládního Směru Roberta Fica, ale i současné vládní SDKÚ. 

Trnkovi přitom v poslední volbě chyběl ke zvolení jen jediný hlas. Podle toho je zřejmé, že pro něj muselo v tajné volbě hlasovat i šest poslanců koalice. Kteří poslanci to ale byli, není dosud jasné. Proto chtějí lídři koaličních stran prosadit veřejnou volbu.

Koaliční lídři se v uplynulých dnech nechali slyšet, že v případě odstoupení Radičové by se současnou vládní sestavu už nepodařilo obnovit. Středopravé strany mají v parlamentu poměrně těsnou většinu čtyř hlasů, nejvíce poslanců ve sněmovně zastupuje strana Směr-SD bývalého premiéra Roberta Fica, která se dlouhodobě těší velké popularitě.

Dobroslav Trnka
Zdroj: ČT24
Vydáno pod