V Hongkongu otevřeli kliniku pro přestárlé psy

Hongkong - Svět Asiaty podezřívá, že mají psy nejraději na talíři. Jenže i v Asii v posledních letech vzrůstá obliba psů jako domácích mazlíčků. A jejich majitelé jsou schopní udělat pro svého psa první poslední. V Hongkongu dokonce vznikla klinika specializující se na přestárlé psy, kde poskytují špičkovou péči.

Většina veterinárních ordinací v Hong Kongu ošetřuje zvířecí pacienty jen ambulantně. Jen výjimečně jsou vybaveny na to, aby v nich zvířata po operaci mohla zůstat. Na nové zdravotní psí klinice poskytují pacientům 24hodinový servis. Kromě toho se zde lékaři specializují na problémy starých a chronicky nemocných zvířat.

„Domácí zvířata má dnes víc a víc lidí. Chovají se k nim jako ke členům rodiny. Na kvalitu života svých miláčků kladou velký důraz. Zvlášť u těch starších majitelé chtějí, aby měli stabilní zdravotní péči a pohodlné prostředí. Tenhle vzrůstající trend v Hong Kongu vytvořil trh pro naše služby, a tak jsme otevřeli zdejší první zdravotní kliniku pro domácí zvířata,“ říká zakladatel kliniky Jack Tong.

Klinika pro psy v Hongkongu (zdroj: ČT24)

Zvířecí nemocnice přitom poskytuje špičkovou péči. Tu využívá i zlatý retrívr Dong Dong, který má problémy se zadníma nohama, má totiž osteoartritidu. Pomoci mu má podtlaková kyslíková terapie ve zvláštní komoře. „Podtlaková kyslíková terapie obvykle pomáhá při uzdravování a regeneraci nervů a krevních buněk. Pro zvířata pokročilejšího věku, kterým stárne nebo degeneruje nervový systém, může vrátit ztracenou sílu, schopnost vnímat okolí, dokonce jim může pomoct znovu chodit,“ tvrdí veterinář Alex Li. Několik minut v kyslíkové kabině a pes může zase ven.

Klinika nabízí ale i další služby. Majitelé, kteří musí chodit do práce a nemají čas se o nemocné zvíře starat, si tu můžou zaplatit celodenní péči. Po celou dobu se jim věnuje zkušený personál. Protože klinika provádí řadu operací, vytvořili si tu i svoji vlastní krevní banku.

Veterinář Alex Li vysvětluje: „V Hong Kongu je obtížné sehnat zásoby zvířecí krve a často ji musíme urgentně shánět, protože není běžně k dispozici. Když už máme to štěstí, je pak ještě otázka, jestli jde o správnou krevní skupinu. Proto jsme založili tuhle krevní banku, abychom zvýšili povědomí o nutnosti vytvořit si krevní zásoby dopředu.“

Kromě péče o stárnoucí mazlíčky přijímá klinika i opuštěná a zraněná zvířata z ulice. Vyšetří je tu, vyléčí a pokusí se jim najít i nový domov.

  • Pacient psí kliniky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2157/215687.jpg
  • Pes v kyslíkové komoře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2157/215684.jpg