Medvěděv žádá unii o zrušení víz pro Rusko

Brusel – Ruský prezident Dmitrij Medvěděv dnes dorazil do Bruselu na summit Evropské unie s Ruskem. Medvěděv dnes vyzval unii, aby zrušila víza pro ruské občany. Předseda Evropské komise José Barroso na to odvětil, že je to cílem Evropské unie, k bezvízovému styku je prý ale ještě dlouhá cesta.

„Začali jsme pracovat na návrhu kroků, které povedou k možnému bezvízovému cestování, ale budeme muset nalézt odpovídající cestu ke shodě,“ prohlásil na tiskové konferenci Barroso.

Medvěděv unii vzkázal, že by měla zrušit víza pro ruské občany. „Víza by neměla existovat,“ prohlásil v Bruselu. Do doby, než unie víza úplně zruší, pak ruský prezident požádal o zjednodušení vízové povinnosti. „Pokud chceme rozvíjet všechny stránky vztahů mezi Ruskem a EU, nemáme jinou možnost než usilovat o bezvízový režim,“ prohlásil Medvěděv již v červenci letošního roku.

Rusko požaduje zavedení bezvízového styku mezi EU a Ruskem už několik let. Evropské země však zdůvodňují nutnost zachování kontrol Rusů vstupujících na území unie násilnostmi a nestabilitou v oblasti severního Kavkazu a prostupností hranice mezi Ruskem a jeho problematickými postsovětskými sousedy.

V případě víz ovšem v EU rozhoduje zejména Evropská komise, a nikoliv členské státy. Brusel už nabídl perspektivu bezvízového styku některým sousedům Ruska v rámci takzvaného východního partnerství. Země jako Ukrajina, Moldavsko, Gruzie, Arménie, Ázerbájdžán a Bělorusko však nejdřív musí prokázat vůli posilovat demokracii, právní stát, lidská práva i stabilitu hospodářství.