V Súdánu odsouzeni za obscénnost modelové s make-upem

Chartúm – Soud v Súdánu potrestal za obscénnost mužské modely, kteří použili make-up. Muži se účastnili televizní soutěže a byli nalíčení. Soudci rozhodli, že je to protizákonné. Za obscénnost se přitom v této islámské zemi považuje i nošení kalhot nebo kontakt na veřejnosti mezi ženou a mužem.

Sedm mužských modelů má v Súdánu problémy poté, co použili make-up. Soudci v severním Súdánu rozhodli o tom, že jde o obscénnost, a tu zákon zakazuje. Sedm mužů se s make-upem objevilo v televizním pořadu Súdánský příští topmodel. 

Právníci modely obhajovali, že líčení je před televizními kamerami nutné, a to i u mužů. Ale soudci v Chartúmu, kde platí islámské právo, rozhodli, že je to nezákonné. Odsouzení ale vyvázli s poměrně mírným trestem, každý musí zaplatit pokutu 200 súdánských liber, což je asi 1500 korun. Podle zákona o obscénnosti jim přitom hrozilo i vězení nebo zbičování. 

Za obscénnost byla loni v Súdánu uvězněna i novinářka, která nosila kalhoty. Po jejím odsouzení se ale zvedla vlna kritiky, žena proto byla později propuštěna.

Novinářka obviněná z nošení kalhot
Zdroj: ČT24