Chorvatsko vydalo na svého expremiéra mezinárodní zatykač

Záhřeb – Chorvatský parlament zbavil imunity bývalého premiéra Iva Sanadera, kterého justice podezírá z korupce. Pár hodin předtím ale někdejší předseda vlády odcestoval ze země a justiční orgány v Záhřebu na něj vzápětí vydaly mezinárodní zatykač. Podezření z úplatkářství se týká prodeje kontrolního podílu státní rafinerie maďarskému ropnému a plynárenskému koncernu MOL.

Sanadera vyšetřuje parlamentní výbor v souvislosti s kontroverzním prodejem kontrolního podílu státní rafinerie INA maďarskému ropnému a plynárenskému koncernu MOL. Ten odkoupil od chorvatské vlády v roce 2003 čtvrtinový podíl INA a o čtyři roky později zvýšil svůj podíl na 47 procent. To je údajně více než vlastní Chorvatsko. Výbor nyní zjišťuje, proč byla INA vůbec privatizována a proč maďarská firma získala kontrolu nad jednou z největších chorvatských společností.

Sanader dnes vycestoval z Chorvatska přes hraniční přechod se Slovinskem. Bývalý premiér odjel na předem plánovanou zahraniční cestu, a když ho prokuratura vyzve, údajně se do vlasti vrátí.

Chorvatsko dojednává s Bruselem vstup do Evropské unie. EU ale Záhřeb upozornila, že musí přitvrdit v boji s korupcí a posílit justiční systém. V pondělí byl za korupci k pěti letům vězení odsouzen Berislav Rončević, který v Sanaderově vládě působil jako ministr obrany.

Vydáno pod