Po útocích žraloků znovu otevírá Egypt pláže

Káhira - Egypt po útocích žraloků u letoviska Šarm aš-Šajch na břehu Rudého moře povolil znovu otevřít všechny pláže. Žraloci tu v uplynulých dvou týdnech napadli pět lidí, starší žena útok nepřežila. Úřady chtějí v populární turistické destinaci zavést nová opatření pro vyšší bezpečnost turistů.

„Povolili jsme znovu otevřít pláže za podmínky, že majitelé hotelů budou dodržovat nové předpisy na zajištění bezpečnosti zahraničních turistů při potápění nebo plavání,“ řekl guvernér Jižního Sinaje.

Na bezpečnost turistů mají nepřetržitě dbát hlídky na člunech a profesionální potápěči ze strážních věží zřízených podél pobřeží. Od turistů se bude chtít, aby se nevzdalovali z oblastí určených pro plavce a přestali krmit žraloky.

Problémy v Šarm aš-Šajchu začaly na přelomu listopadu a prosince, kdy žraloci vážně pokousali tři plavce z Ruska a jednoho z Ukrajiny. Všechny oběti přežily. O čtyři dny později se však žralok zakousl do asi sedmdesátileté německé turistky, která se potápěla se šnorchlem. Zemřela prakticky okamžitě. Od roku 2004 šlo o první útok žraloka v oblasti, který skončil smrtí.

Spekulace o příčině útoků se točí kolem nelegální činnosti, již se prý dopouštějí výletní lodi. Ty prý do moře hází návnady a lákají na ně žraloky, aby si je turisté mohli fotografovat.