Napětí ve slovenské koalici by se mohlo krájet

Bratislava – Budoucnost slovenské vládní koalice je velmi nejistá. Rozkol v ní vyvolala volba nového generálního prokurátora. Při posledním tajném hlasování bylo totiž šest vládních poslanců proti koaličnímu kandidátovi. Z nejsilnější vládní strany premiérky Ivety Radičové padlo obvinění, že těmito lidmi byli poslanci ze strany Most-Híd. Šéf strany Béla Bugár dnes označil situaci za velmi vážnou, protože si koaliční partneři nedůvěřují. Nicméně uvedl, že má na pokračování současné vládní koalice nadále velký zájem.

Slovenský parlament minulý týden generálního prokurátora znovu nezvolil. Vládní koalice tajné hlasování po dohodě zablokovala, aby mohl být prokurátor zvolen po novém roce ve volbě, která již bude po změně příslušného zákona veřejná. Uskutečnit by se měla v březnu. Neshody vládní koalice při dvou listopadových volbách totiž málem způsobily opětovné zvolení současného prokurátora Dobroslava Trnky, kterého podporuje opozice. Radičová už dříve pohrozila, že v případě jeho znovuzvolení podá demisi, což by znamenalo pád středopravé koalice, která má v parlamentu jen těsnou většinu.

Bugár dnes uvedl, že podobnou situaci nezažil za dvacet let, co je v parlamentu. Vyslovil se rovněž, aby se volba prokurátora konala co nejdříve a nečekalo se na změnu zákona a na hlasování v březnu.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)