Soud rozhodl: Obamova zdravotní reforma je neústavní

New York - Federální soud v americké Virginii označil část přelomové reformy zdravotnictví prosazené prezidentem Barackem Obamou za neústavní. Především vadí, že zákon nutí jednotlivce kupovat si zdravotní pojištění. Jde o první významný neúspěch reformy u amerických soudů, kde čelí nebo čelila žalobám v několika státech. Lze očekávat, že vláda se proti dnešnímu rozsudku odvolá. Spor by tak mohl skončit až u Nejvyššího soudu Spojených států.

Soud vyhověl žalobě státu Virginie, podle níž Kongres přijetím reformy překročil své pravomoci, když přikázal jednotlivcům, aby si pořídili zdravotní pojištění, jinak jim hrozí pokuta. Nařízení nicméně ještě neplatí, podle zákona vstoupí v platnost až v roce 2014.

„Spor se netýká jen regulace pojišťovacího oboru či tvorby plánu univerzálního zdravotního pojištění, ale i práva jednotlivce zvolit si, zda se jej zúčastní,“ uvedl ve svém dvaačtyřicetistránkovém rozsudku soudce Henry Hudson, jehož jmenoval ještě Obamův předchůdce George Bush. Podle médií může být pro Obamu útěchou jen to, že soudce neoznačil reformu za neústavní jako celek.

Obamovi se reformu podařilo po dlouhém a vyčerpávajícím vnitropolitickém boji prosadit letos na jaře. Její hlavní části, jako je například zdravotní pojištění dostupnější pro desítky milionů nepojištěných Američanů, vejdou v platnost až za několik let. Prezidentovi se ale podle průzkumů veřejného mínění nepodařilo přesvědčit Američany o potřebnosti reformy. Lidé v USA spíše slyší na argumenty republikánů, že jde o nepotřebnou a nákladnou změnu. Republikáni nedávno výrazně posílili v parlamentních volbách - mimo jiné i díky slibu, že udělají všechno pro zrušení nepopulárního zákona.

Barack Obama podepisuje zdravotní reformu
Zdroj: ČTK/AP/J. Scott Applewhite
Vydáno pod