Potopený parník na Volze pohřbil víc než 100 lidí

Moskva – Ve vraku ruského parníku Bulgaria potopeného včera na Volze objevili záchranáři 110 těl. Na palubě bylo podle místních úřadů 208 lidí, včetně 60 dětí. Neštěstí přežilo jen 80 lidí. Proč se parník potopil, není zatím jasné. Spekuluje se, že byl přetížený nebo že měl technické potíže. Ruský prezident na zítřek vyhlásil kvůli tragédii státní smutek.

Měl to být poklidný výlet parníkem, dvoudenní plavba z Kazaně do města Bolgar ale skončila během tří minut na dně řeky Volhy. Desítky lidí strávily ve vodě i půldruhé hodiny, než se dočkaly pomoci. „Minuly nás dvě lodě a nezastavily, i když jsme na ně mávali,“ říká jeden ze zachráněných pasažérů. Nakonec jim na pomoc připlul další parník Arabella.

Bulgaria se potopila asi tři kilometry od břehu. Řeka tam dosahuje hloubky až dvaceti metrů. Je to nejhorší nehoda v ruské lodní dopravě za posledních deset let. Na místě stále zasahují záchranáři. Naděje, že najdou ještě někoho živého, je mizivá. Dosud se podařilo zachránit 85 lidí. „Na povrch se dosud podařilo vyzdvihnout 64 těl, včetně pěti dětí,“ uvedl dnes vpodvečer SELČ mluvčí tatarstánských záchranářů Marat Rachmatullin. Potvrdil rovněž, že vrak je zcela zaplaven a nezůstaly v něm vzduchové kapsy, v nichž by trosečníci mohli mít šanci přežít. „Bohužel, po obhlídce vraku potápěči lze říci, že prakticky není naděje nalézt tam živé,“ řekl na poradě u prezidenta ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu.

Záchranáři se pokusí celou loď z dvacetimetrové hloubky vyzdvihnout, to by mohlo ale trvat i několik dnů.

Nehodu mohla způsobit technická závada. Svědci si všimli už při vyplouvání parníku z přístavu, že se loď nakláněla na pravý bok. To mohlo být tím, že palivo bylo jen v pravé nádrži, nebo byl problém s kanalizací na pravém boku. Podle některých informací nešel ani pravý motor. „Máme zjištěno, že když loď vyplouvala z Kazaně, nakláněla se na pravou stranu. Už při vyplutí tak asi měla nějakou poruchu,“ potvrdil Vladimír Markin, mluvčí ruské vyšetřovací komise.

Úřady také zjistily, že na lodi byla řada neregistrovaných cestujících. Na plavidle s kapacitou 140 lidí bylo 208 osob, parník tak mohl být i přetížený.

Prezident Dmitrij Medvěděv slíbil, že se příčina nehody vyšetří a viníky nemine trest. „Kdyby nebyla zanedbána všechna bezpečnostní a technická opatření lodi, nic takového by se nestalo. Musíme pečlivě prošetřit, jak je možně, že majitel mohl nechat loď v provozu v tak špatném technickém stavu,“ prohlásil.

Těm, kteří přežili, a také pozůstalým obětí slíbil maximální pomoc. Jak se mohl parník Bulgaria tak rychle potopit, není jasné. Loď vyrobili v československých loděnicích v roce 1955, je tedy 56 let stará a má za sebou řadu poruch. Na špatný stav lodi si cestující stěžovali již dříve. Při plavbě počátkem července třikrát selhal motor.

Mezi cestujícími ani oběťmi zřejmě nebyl žádný český či slovenský občan ani jiný cizinec. „Podle předběžného seznamu ministerstva pro mimořádné situace byli na palubě jen ruští občané, převážně z Kazaně a okolí,“ uvedl vedoucí konzulárního úseku českého velvyslanectví v Moskvě David Nový. 

Podle zpravodajské televize Rossija 24 čekání na záchranu přežili vesměs dospělí trosečníci. Televize mimo jiné ukázala matku, které se nepodařilo udržet své dítě nad hladinou. Podle internetového listu Gazeta.ru bylo na lodi 56 dětí. Většina cestujících pocházela z Kazaně a okolí. Tatarstánský prezident Rustam Minnichanov přislíbil vyšetřit stížnosti trosečníků, že je bez zastavení minuly dvě lodě, které se pokoušeli přilákat křikem.

Podle Ruslana Zabirova, který při neštěstí ztratil těhotnou ženu, hudba ještě hrála, zatímco kajuta se už plnila vodou. Na manželku navlékl záchrannou vestu a pokusil se ji vyvést na palubu, ale loď se prudce naklonila a začala se potápět. Sám se dostal ven rozbitým okénkem. „Dostat lidi pokryté mazutem na záchranný vor bylo hodně těžké. Všichni byli zaolejovaní, klouzali,“ poznamenal.