Machu Picchu slaví 100 let od znovuobjevení

Lima - Obyvatelé latinskoamerického Peru si připomínají sto let od nalezení národního klenotu - inckého kultovního místa Machu Picchu. Starý vrch znovuobjevil v roce 1911 americký archeolog Hiramem Binghem. Vzácné město z patnáctého století se od té doby stalo jednou z největších světových turistických atrakcí, které každoročně navštíví až milion lidí.

Těžko přístupný terén, extrémní klima a výška skoro dvou a půl kilometru nad mořem. Ani to nezabránilo starým Inkům postavit kamenné město, které přežilo staletí. Začátkem 16. století ale upadla pevnost v zapomnění a byl to až Hiram Bingham, kdo před sto lety začal znovuobjevením ztracenému městu vracet zašlou slávu.

Objevení peruánského národního pokladu ale mělo svou cenu. Bingham totiž uplácel indiány, aby mu prodali tělesné pozůstatky svých předků i obřadní předměty. Do Spojených států se tak dostalo téměř padesát tisíc vzácných památek, mezi nimi keramika nebo šperky. Peru je teď chce za každou cenu zpět.

Peruánské úřady ale netrápí jen ztracené památky, nýbrž také davy turistů. Ti sice jsou velkým zdrojem příjmů z turistického ruchu, ale podle archeologů ruiny inckého kultovního města nevratně poškozují. OSN proto varuje, že Machu Picchu může brzy zapsat na seznam ohrožených památek.

Reportáž Magdaleny Rejžkové (zdroj: ČT24)