Zadržení gruzínští reportéři obviněni ze špionáže pro Rusko

Tbilisi - Tři gruzínští fotoreportéři byli dnes obviněni z poskytování tajných informací o pohybu gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho ruské tajné službě. Byla na ně uvalena dvouměsíční vazba, během níž by s nimi měl být zahájen soud. Podle agentury Reuters o tom informovali jejich obhájci. Jde o prezidentova osobního fotografa Irakliho Gedenidzeho, zaměstnance evropské fotografické agentury Epa Zuraba Kurcikidzeho a fotoreportéra na volné noze Giorgiho Abdaladzeho. V pátek byla spolu s nimi zadržena i Gedenidzeho žena Natia, která ale byla po výslechu propuštěna. Proti zadržení kolegů v pátek protestovali gruzínští novináři, také organizace Reportéři bez hranic varovala Gruzii před zastrašováním žurnalistů špionáží pro Rusko.

Gruzínská televize dnes zveřejnila přiznání Gedenidzeho, že Kurcikidzemu poskytoval tajné informace o prezidentově programu a jeho přesunech za odměnu, kterou ale blíže nespecifikoval. Mluvčí gruzínského ministerstva vnitra Giorgi Buchrašvili novinářům sdělil, že vyšetřovatelé jsou přesvědčení o tom, že Kurcikidze má kontakty na ruskou vojenskou rozvědku (GRU) a dělal jí zprostředkovatele na ostatní dva fotoreportéry, kterým za poskytované informace platil.

Prezidentův fotograf ve své výpovědi tvrdil, že souhlasil i s poskytováním tajných informací o Saakašviliho ochrance po Kurcikidzeho vydírání, že předchozí spolupráci vyzradí. Další z fotografů Abdaladze, který spolupracuje také s agenturou AP, jakoukoli účast na špionáži popírá. Policie ale zveřejnila telefonní rozhovor, ve kterém údajně Kurcikidzemu poskytuje údaje o svém bankovním kontu.

Gruzínští fotografové obviněni ze špionáže (zdroj: ČT24)

Saakašvili v pátek ruské rozhlasové stanici Echo Moskvy řekl, že se o existenci špionážní skupiny dozvěděl pouhou půl hodinu před tím, než její členy policie zatkla. Zároveň popřel, že by zásah proti fotoreportérům vyplýval z nějaké paranoie. Nevládní organizace Reportéři bez hranic již varovala gruzínskou vládu před oživováním ovzduší zastrašování novinářů pod vlivem strachu z ruské špionáže.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24
Vydáno pod