V Pobřeží slonoviny je klid před bouří

Abidžan - V ulicích správního střediska Pobřeží slonoviny Abidžanu dnes panoval napjatý klid. Ve městě hlídkují policisté věrní dosavadnímu prezidentovi Laurentu Gbagbovi. Pochod ke státní televizi ohlašovaný stoupenci jeho rivala Alassana Ouattary, považovaného za vítěze prezidentských voleb, se neuskutečnil. Při násilnostech mezi oběma tábory přišlo ve městě od čtvrtka o život až 30 lidí. Ze země, která je největším světovým pěstitelem kakaa, zatím do sousední Libérie uprchlo asi 4 000 lidí. Gbagbo dostal od Evropské unie ultimátum do konce týdne, aby odstoupil, jinak mu hrozí sankce.

Mezinárodní společenství se obává, že by v této západoafrické zemi mohla vypuknout nová občanská válka, a proto zvyšuje tlak na Gbagbu, aby odstoupil. Do země přicestoval předseda komise Africké unie Jean Ping, který se chce pokusit o zprostředkování. Má se setkat s oběma soupeři. Ouattarova vláda dosud dlí v hotelu Golf, kde ji střeží věrní policisté a příslušníci mírových sil OSN.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun dnes zopakoval, že Gbagbo musí odstoupit. Jeho další setrvání u moci povede k „parodii na demokracii a právní stát“. Jednotky OSN rozmístěné v zemi varoval před možnými útoky. Evropská unie dnes ústy své šéfky diplomacie Catherine Ashtonové vyjádřila znepokojení nad vzestupem násilí a vyjádřila politování na oběťmi střetů. V dnešním prohlášení ze summitu v Bruselu EU vyzvala čelné představitele země včetně armádních velitelů, aby se přidali na stranu Ouattary. Armáda je v tomto názoru rozdělená, oficiálně však zůstává loajální ke Gbagbovi.

V Pobřeží slonoviny panuje napětí (zdroj: ČT24)

Nicolas Sarkozy:

Podle diplomatických zdrojů v Bruselu připravuje EU seznam 18 či 19 jmen, především osob blízkých Gbagbovi, na něž budou uvaleny sankce, především bude zmrazen jejich majetek v zahraničí a nebudou jim udělována víza. Definitivně se má o seznamu rozhodnout v pondělí. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy vyzval Gbagbu, aby do konce týdne odstoupil. Jinak se podle Sarkozyho ocitne na seznamu osob, jichž se budou sankce EU týkat. Keňský premiér přímo vybídl africké státy, aby Gbagba svrhly, pokud to bude nutné.