Zemřel Tommaso Padoa-Schioppa, jeden z tvůrců eura

Řím - Italský ekonom a bývalý ministr hospodářství Itálie Tommaso Padoa-Schioppa zemřel v noci na dnešek na srdeční selhání při večeři s přáteli ve věku sedmdesáti let. Padoa–Schioppa byl členem první výkonné rady Evropské centrální banky a jedním z intelektuálních architektů eura. Jeho nečekaná smrt zarmoutila italské politiky i podnikatele, kteří na něj vzpomínají jako na vášnivého propagátora evropského projektu a jednotné měny. Padoa-Schioppa studoval v Miláně a Massachusetts. Byl ženatý a měl tři děti.

Při svém sedmiletém působení v ECB patřil Padoa-Schioppa mezi šest členů, kteří měli za úkol provést euro jeho prvními roky. Eurem začalo platit jedenáct členských zemí 1. ledna 1999. Nedávno slavného ekonoma požádala o pomoc i řecká vláda: při boji s dluhovou krizí. Firma Fiat Industrial ho na počátku tohoto měsíce jmenovala do své správní rady. Před svým jmenováním do ECB působil Padoa-Schioppa na mnoha prestižních postech. V letech 1979 až 1983 byl ředitelem pro hospodářské a finanční záležitosti při Evropské komisi. V roce 1993 se stal náměstkem ředitele společnosti Banka d'Italia. V roce 1997 odešel do italského úřadu pro dohled nad akciovým trhem Consob.

Eugene A. Ludwig, Promontory Financial Group:

„Měl obrovské nadání. Jeho nedávná práce poradce řecké vlády je skvělým příkladem, jak moc byl oddaný tomu sdílet své vědomosti týkající se financí a ekonomiky za účelem zlepšení společnosti.“

Jako jeho předseda se zasadil za zavedení reforem italského akciového trhu, zvláště si došlápl na nedovolené užívání vnitřních informací firem po zisk z obchodování. V roce 2006 si Padoa-Schioppu zvolil premiér Romano Prodi za ministra hospodářství. V této funkci zůstal až do roku 2008, kdy se stal premiérem Silvio Berlusconi.

Euro
Zdroj: ČT24/Evropská komise
Vydáno pod