Pobřeží slonoviny: Prezident nesmí vstoupit na území EU

New York - Rada bezpečnosti OSN dnes ve zvláštní rezoluci pohrozila novými „cílenými sankcemi“ proti silám, které ohrožují mír a stabilitu v Pobřeží slonoviny. K postihu těchto sil se již rozhodla Evropská unie, která dosavadnímu prezidentovi země Laurentu Gbagbovi, který se po prohraných volbách nechce vzdát úřadu, zakázala vstup na území EU. Pobřeží slonoviny se topí ve zmatcích a nepokojích od listopadových voleb, v nichž se vítězem prohlásil dosavadní šéf státu Gbagbo podporovaný armádou a ústavním výborem.

Podle ústřední volební komise ale nejvíce hlasů získal Alassane Ouattara, kterého za vítěze považuje i OSN, EU a Africká unie. Spory kolem vítěze voleb přerostly v násilnosti, při nichž se Ouattarovi stoupenci střetli s bezpečnostními silami.

Rada bezpečnosti v dnešní jednomyslně schválené rezoluci uvedla, že všichni účastníci sporu by měli uznat platnost mandátu vítěze voleb Ouattary. Dokument vyzývá rozhodující politické síly země, aby „respektovaly vůli lidu a výsledek voleb“.

Členové RB OSN rovněž rozhodli o tom, že mandát mírových sil OSN v této zemi se prodlouží o dalších půl roku. Dosavadní mandát kontingentu o síle 10 tisíc mužů vyprší 31. prosince.

Tento krok je namířen přímo proti Gbagbovi, který v sobotu vyzval vojáky OSN, aby urychleně zemi opustili. Podle velení mise OSN Gbagbovi lidé od 15. prosince vystupňovali nepřátelské činy proti mezinárodnímu společenství, včetně diplomatického sboru, mírových sil OSN a francouzských stabilizačních jednotek v zemi. Stoupenci dosavadního prezidenta blokují přístup k různým objektům a znemožňují jízdy vozidel OSN, včetně sanitek se zdravotníky.

Zákaz vstupu a zmrazení bankovních kont

Evropská unie dnes rozhodla, že Gbagbo nesmí vstoupit na území EU. Stejná sankce platí pro 18 lidí z jeho okolí. Opatření bylo přijato v Bruselu při schůzce expertů 27 členských zemí EU věnované Africe. Aby vstoupilo v platnost, musejí toto rozhodnutí ještě do 48 hodin formálně potvrdit evropské vlády.

Sankce přišly poté, co v neděli večer vypršelo ultimátum, které EU stanovila pro odchod Gbagba z prezidentského postu. Unie podle jistého evropského diplomata také připravuje zmrazení bankovních kont Gbagba a jeho nejbližších spolupracovníků.