Běloruští demonstranti potrestáni několikadenním vězením

Minsk – Po nedělních volebních protestech v Bělorusku bylo odsouzeno 600 odpůrců Lukašenkova režimu. Protestující dostali tresty odnětí svobody od pěti do patnácti dní. Šéf minské policie rovněž oznámil, že mnoho zatčených demonstrantů už policie také propustila. Politické strany zapojené do protestů můžou být podle vlády nicméně úplně zrušené.

Podle ruských médií byli dnes z vazby propuštěni dva prezidentští kandidáti opozice Grigorij Kostusev a Dmitrij Uss. Pět dalších ze sedmi zadržených prezidentských kandidátů nadále zůstává ve vězení. Je mezi nimi i Uladzimir Njakljajev, který byl při demonstracích zraněn a pak násilně odvlečen z nemocnice. Podle generála Leonida Farmageje, šéfa minské policie, už byli na svobodu propuštěni především nezletilí, rodiče malých dětí a zahraniční občané. Proti výsledkům prezidentských voleb o víkendu v Minsku protestovaly tisíce lidí. Za účast na demonstraci opozice bylo zatčeno celkem 639 lidí.

Lukašenko, který ve volbách získal 80 procent hlasů, označil protesty za banditismus a pohrozil protestujícím tresty: „Všichni půjdou do vězení podle zákona. Už jsou připraveni soudci a tribunál. Žádná revoluce v Bělorusku nebude.“ Soud mu dnes vyhověl, když kolem 600 lidí potrestal několikadenními tresty odnětí svobody. Mají, co chtěli, komentoval staronový běloruský prezident tvrdý zákrok pořádkových sil.

Alexandr Lukašenko:


Odsouzeno prý bylo i několik novinářů. Iryna Chalipová, reportérka ruského opozičního listu Novaja Gazeta, je od neděle zadržována ve středisku běloruské tajné policie Výboru státní bezpečnosti (KGB). V noci na pondělí bylo zatčeno i sedm z devíti opozičních kandidátů na úřad prezidenta. Dva z nich byli dnes propuštěni, jsou však pod soudní kontrolou a nesmějí opustit Minsk.

Tresty mohou být i tvrdší

Policejní mluvčí Aljaksandr Lastovski ale dnes varoval: „Nemůžeme zaručit, že za 15 dní vyjdou z vězení. Budeme prověřovat, jak se kdo zapojil do masových nepokojů. Máme dost fotografií a videozáznamů.“ Je tak možné, že někteří odsouzení si posedí ve vězení i déle.

Opozice volby kritizovala, Spojené státy a Evropská unie odsoudily přílišné použití síly proti oponentům. Rusko volby označilo za vnitřní věc Běloruska. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) uvedla, že země musí ještě ujít dlouhou cestu, než bude možné volby označit za svobodné.

Lukašenko apel západních vlád k propuštění zadržených opozičníků považuje za nepřípustné vměšování - stejně jako kritiku voleb. Proces postupného sbližování Evropské unie a Běloruska, který v posledních letech sedmadvacítka prosazovala, nikdy nenabral velké tempo. Teď možná zamrzne ještě o něco víc.