Jižní Korea plánuje další ostré vojenské cvičení, to námořní už začalo

Soul – Dnes, tedy jen tři dny poté, co Jižní Korea uskutečnila manévry s ostrou dělostřeleckou palbou z ostrova Jonpchjong, oznámila Jižní Korea novou vlnu vojenských cvičení na zemi, ve vzduchu i na moři. To se má uskutečnit ve čtvrtek a bude to údajně největší vojenské cvičení s ostrou střelbou - vše poblíž vojenské hranice se Severní Koreou. Už dnes ale armáda zahájila námořní manévry u východního pobřeží poloostrova v Japonském moři. Napětí na Korejském poloostrově tedy stále více narůstá.

Jižní Korea dnes oznámila, že ve čtvrtek provede svoje největší vojenské cvičení s ostrou střelbou poblíž vojenské hranice se Severní Koreou. Chce tak ukázat svoji sílu poté, co Pchjongjang minulý měsíc ostřeloval jeden z jejích ostrovů. Cvičení se má zúčastnit dělostřelectvo, stíhací letouny a největší počet vojáků, jaký kdy v mírových dobách Soul do cvičení zapojil.

Armáda ale dále oznámila, že již dnes zahájila námořní manévry u východního pobřeží poloostrova v Japonském moři. Cvičení se podle jihokorejské agentury Jonhap koná asi sto kilometrů jižně od hranic se Severní Koreou a účastní se ho šest válečných lodí a vrtulníky. Cílem je připravit se na reakci pro případ, že by severokorejské ponorky nebo hlídkové lodě vnikly do jihokorejských vod, uvedla armáda.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Od posledního cvičení uplynuly jen tři dny

Ostrov Jonpchjong, který od hraniční linie leží pouze 12 kilometrů, má vedle vojenské posádky přibližně 280 civilních obyvatel. Koncem listopadu na něj severokorejská armáda spustila palbu, která si vyžádala životy čtyř Jihokorejců.

Manévry se uskuteční nedlouho poté, co bylo v pondělí provedeno plánované vojenské cvičení s ostrou dělostřeleckou palbou z ostrova Jonpchjong. Jižní Korea během něho vystřelila přibližně 1 500 dělostřeleckých granátů a trvalo asi 90 minut.

Severní Korea pondělní cvičení označila za bezohlednou vojenskou provokaci a původně hrozila i odvetou. Po cvičení prohlásila, že manévry nebyly hodné reakce. Uvedla, že na ně hledí jinak než na ty listopadové, po kterých spustila palbu na ostrov Jonpchjong. Tentokrát prý jihokorejské granáty dopadaly dále od severokorejského pobřeží.

O krizi na Korejském poloostrově v neděli jednala i Rada bezpečnosti OSN. Většina jejích členů odsoudila KLDR za letošní útoky proti jihokorejským cílům, při nichž přišly o život desítky lidí. Členové rady se ale nedokázali shodnout na znění rezoluce, námitky vznášela především Čína.