Moskva protestuje proti vyhoštění svého diplomata z Londýna

Moskva - Rusko dnes označilo za „nepřátelské a nepodložené“ rozhodnutí britských úřadů vyhostit ruského diplomata z Londýna za údajnou špionáž. Ruské ministerstvo zahraničí v prohlášení upozornilo, že odpovědnost za následky tohoto kroku ponese Británie.

O vyhoštění ruského diplomata informovaly v pondělí britské úřady. Nejmenovaný pracovník ruského velvyslanectví byl vyhoštěn 10. prosince, kdy britské úřady získaly „jasné důkazy“ o činnosti ruské tajné služby proti britským zájmům. Rusko reagovalo vyhoštěním britského diplomata o šest dní později. Oba vypovězení jsou už ve svých domovských zemích.

Podle dnešního prohlášení ruského ministerstva k vyhoštění došlo v době, kdy se ve vztazích obou zemí začaly objevovat „pozitivní trendy“. Moskvu v říjnu navštívil britský ministr zahraničí William Hague, na příští rok byla oznámena návštěva britského ministerského předsedy Davida Camerona.

Špatné vztahy odstartovala kauza Litviněnko

Rusko-britské vztahy jsou dlouhodobě zatíženy skandálem kolem vraždy ruského disidenta Alexandra Litviněnka v Londýně v roce 2006. Britové z jeho usmrcení viní ruskou tajnou službu. Po Litviněnkově smrti následovalo vzájemné vyhošťování ruských a britských diplomatů, jakož i uzavření odboček Britské rady, vládní kulturní instituce, v Jekatěrinburgu a Petrohradu.

Nedávno byla v Londýně internována ruská asistentka liberálnědemokratického poslance Michaela Hancocka Jekatěrina Zatulivetěrová s podezřením, že je „spící agentkou“ ruské rozvědky. Později byla propuštěna na kauci.

Alexander Litviněnko
Zdroj: ČT24
Vydáno pod