Vánočka a rybí polévka – pro Němce kulinářský oříšek

Berlín – Vánoční menu po česku není nic zvláštního, pokud nejste Němci. Pro ně je totiž typická česká štědrovečerní večeře docela exotické menu. Několik odvážlivců se dokonce rozhodlo absolvovat kulinářský kurz, ve kterém se naučí vařit vánoční pokrmy po česku. Lektorka jim vysvětlí, jak se dělá vánočka, rybí polévka, houbový kuba nebo třeba cukroví.

Markéta Schellenbergová je Češka, vyučila se v Teplicích nad Metují jako kuchařka, ale vyrazila do Německa na zkušenou a už tady zůstala. S vánoční večeří po německu se ale za ty roky nesmířila. „Oni jedí na Štědrý večer bramborový salát a párek. Já s tím nemůžu žít, ne!“

Rozhodla se proto, že uspořádá kulinářský kurz, ve kterém Němce naučí vařit tradiční české vánoční pokrmy. Frekventanty kurzu učí vařit rybí polévku, houbového kubu, cukroví nebo třeba vánočku. 


Nejodvážnější se vrhají do polévkového týmu. Kapří hlavy jsou pro Němce mírně řečeno nezvyklá surovina. Nezvyklé jim ale vlastně přijde celé tohle jídlo. „Slyšel jsem o kapří polévce od kamarádů z Česka. Nikomu z nich nechutná, ale na Vánoce ji prý vždycky dělají, to je trochu divné,“ říká jeden ze studentů. Nakonec mu ale polévka chutnala, o svátcích si ale i tak dá prý raději salát a párek. Kurz však hodnotí jako zajímavé nahlédnutí do jiné kultury.

Markéta Schellenbergová
Markéta Schellenbergová
Více fotek
  • Markéta Schellenbergová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2194/219324.jpg
  • Kapří hlava autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2194/219325.jpg
  • Kurz vaření po česku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2194/219322.jpg