Zatčeným běloruským prezidentským kandidátům hrozí 15 let vězení

Minsk – Za organizování masových nepokojů v Bělorusku zůstává ve vazbě 5 prezidentských kandidátů a 14 opozičních aktivistů, mezi zatčenými jsou i dvě novinářky. V případě odsouzení jim hrozí až 15 let vězení. Bělorusové hlasovali v neděli o nové hlavě státu. Na protest proti vítězství i autoritářskému režimu současného prezidenta Lukašenka se pak v centru Minsku sešlo 10 tisíc lidí.

Ve skupině 19 zatčených, které úřady označují za inspirátory nepokojů, jsou prezidentští kandidáti Aljaksej Michalevič, Uladzimir Njakljajev, Andrej Sannikav, Mikalaj Statkevič a Vital Rymaševski. Někteří z nich jsou údajně ve špatném zdravotním stavu.

Andreje Sannikava údajně policie při nedělní demonstraci surově zbila, politik má prý zlomenou nohu a nemůže se prakticky pohnout. V obličeji má podlitiny a utrpěl otřes mozku. Zraněn byl údajně v neděli i Njakljajev, ten byl prý v bezvědomí a skončil v blízké nemocnici. Odtamtud ho agenti běloruské tajné policie dopravili do vazební věznice. Běloruský ministr vnitra Anatol Kuljašov zprávy o zraněných popřel, tvrdí, že Njakljajev i Sannikav jsou „absolutně zdraví a cítí se skvěle“.

Ve vazební věznici tajné policie KDB je zadržována i běloruská dopisovatelka ruského opozičního listu Novaja gazeta Iryna Chalipová a vedoucí redaktorka opozičního webového serveru Charta 97 Natallja Radzinová. Další dva prezidentští kandidáti Dzmitryj Uss a Rygor Kastusjov byli propuštěni na kauci s tím, že nesmějí opustit místo svého bydliště.